Кламер БГ - Новини: Българската изложба в Лувъра е окончателно отменена

Българската изложба в Лувъра е окончателно отменена

Общество

|
Ср, 12 Фев 2020г. 18:03ч.
Българската изложба в Лувъра е окончателно отменена

Българската изложба в Лувъра окончателно е отменена, съобщиха от Министерството на културата.

Експозицията, която беше с работно заглавие "Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)" окончателно няма да се състои, след като министърът на културата Боил Банов се е срещнал в сряда с посланика на Франция у нас Флоранс Робин.

Банов е запознал дипломата с предисторията на преговорите с музея от 2012 г. до момента, с отказа на Светия синод да даде разрешение за излагането на икони, както и с обществените настроения през последните дни у нас, които се обединиха против тенденцията православни икони да попадат в категория "ориенталското изкуство".

На 10 февруари, след среща на министър Банов с представители на БАН, Министерството на културата съобщи, че отлага изложбата, а сега това е потвърдено официално пред посланик Флоранс Робин. Тя е подходила с разбиране към създалата се обществена чувствителност, уточнява Министерството на културата.

Скандалът с българската изложба в Лувъра избухна заради това, че иконите ни ще бъдат изложени в секция "Ислямско изкуство". Първоначално министърът определи реакцията на учените като несериозна.

На 20 януари БПЦ излезе с решение, че няма да пусне на така наречената "ислямска" експозиция в Лувъра 16 икони и експонати от музея и архива си.

Историкът на изкуството Клемена Антонова коментира преди ден пред БНР, че Лувърът не е имал намерение да обижда българите. Проблемът според е в това, че "един от най-големите музеи в Европа няма отдел за православно и византийско изкуство, което е един от основните фактори във формирането на европейската култура и цивилизация".

"Иначе има много важни музеи по света, които имат отдел по византийско изкуство, където обикновено икони от нашата част на света – от България и други православни страни, се намират в тази отдел. Нашите, български икони представляват форма на поствизантийско изкуство. И е много показателно, че в Лувъра няма изобщо отдел върху византийско и православно изкуство и със сигурност е нещо, което показва много неща на много дълбоко ниво – като културни стереотипи, които съществуват в Западна Европа", коментира още Антонова.

"В България много от хората се чувстват обидени от това, че е направена изложба, в която български икони се слагат в Отдела за ислямско изкуство. Интересното е, че според мене Лувърът не е имал намерение никого да обижда. Това какво показва? Че хората в България лесно се обиждат. По-важното е, че показва абсолютно неразбиране от страна на Лувъра на българската история и култура", каза в заключение Антонова.

mediapool.bg