Кламер БГ - Новини: Боил Банов спря с драматична акция бутането на тютюневия склад в Пловдив

Боил Банов спря с драматична акция бутането на тютюневия склад в Пловдив

Общество

|
Съб, 27 Юли 2019г. 16:46ч.
Боил Банов спря с драматична акция бутането на тютюневия склад в Пловдив

Министърът на културата Боил Банов спря в емоционална акция събарянето на полуразрушения тютюнев склад на Сточна гара в Пловдив.

Малко след 10 часа в събота движението по централния бул. “Христо Ботев“ беше спряно, а багерите в готовност да пристъпят към сградата. Министърът пристигна на място и заяви, че складът е част от ансамблов паметник на културата и не може да бъде разрушен.

Трябва да бъде направен проект, който да съхрани фасадата ѝ, а дотогава сградата, която е в окаяно състояние, да бъде обезопасена, обясни Банов.

"Ако трябва ще спра бутането и физически"

“Спирам бутането емоционално, но ако трябва ще го спра и физически. Ако никой не спре документално събарянето, ще го пазя на място цяла отпуска, коментира Боил Банов, цитиран от БНР.

Министърът отхвърли твърдението на кмета на Централен Георги Стаменов, че сградата не е ансамблов паметник на културата и обяви, че ще търси отговорност от НИНКН, които не са спрели събарянето. По думите му нарушена е и процедурата, защото кметът Иван Тотев не е подписал доклада на Комисията, изготвен преди повече от година. Без подписа му не може да се пристъпи към събаряне, каза още министърът.

Какво е мнението на кмета, на НИНКН, на кмета на Централен, колосално няма никакво значение. Аз съм този, който в момента е длъжен да опазва културното наследство и го правя със сърце и съвест.

Боил Банов е бил сигнализиран в Черна гора за намеренията на собствениците да съборят сградата, но не от медиите. Отказа да

назове от кого, преди да направи проверка по случая и в НИНКН.

Той ще разговаря и с кмета Иван Тотев за спасяването на склада, както и за намеренията на местната власт да отнеме галерията на Гладстон от Дружеството на пловдивските художници. Договорките трябва да се спазват, е позицията на министърът.

mediapool.bg