Кламер БГ - Новини: Берлинале започва с червен килим и прожекции в киносалоните

Берлинале започва с червен килим и прожекции в киносалоните

Общество

|
Четв, 10 Фев 2022г. 12:56ч.
Берлинале започва с червен килим и прожекции в киносалоните

Берлинале започва с червен килим и прожекции в киносалоните

Международния кинофестивал в Берлин ще бъде открит днес с прожекция на филма "Петер фон Кант" на Франсоа Озон с участието на Изабел Аджани, съобщиха световните информационни агенции в четвъртък.

Преди това звездите ще преминат по червения килим, но публиката няма да има достъп до тях. Не се предвиждат и партита по време на фестивала.

Продължителността на кинофестивала бе намалена и той ще е от 10 до 16 февруари. Затова пък творческите екипи ще представят лично филмите си пред публиката на премиери в различни киносалони в Берлин. Заради пандемията местата в кината са намалени с 50 на сто.

Осемнадесет филма ще се съревновават за наградата "Златна мечка" на Берлинале. Седемнадесет от тях са световни премиери. Изключение прави филмът "Повикайте Джейн" на Филис Наги, който дебютира на кинофестивала "Сънданс" в САЩ в края на януари. Сред премиерните продукции са "Бърза азбука на любовта" (Германия, Франция) на Николет Кребиц, "Алкарас" (Испания, Италия) на Карла Симон, "Късче небе" (Швейцария, Германия) на Микаел Кох, "Двете страни на острието" (Франция) на Клер Дени, "Сбогом, Леонора" (Италия) на Паоло Тавиани и други.

Американският кинорежисьор и сценарист от индийски произход М. Найт Шаямалан оглавява журито на 72-ото издание на Берлинале.

Церемонията за наградите "Златна мечка" и "Сребърна мечка" ще бъде на 16 февруари вечерта. Почетната награда "Златна мечка" ще бъде връчена на Изабел Юпер на 15 февруари.

mediapool.bg