Кламер БГ - Новини: "Аполония 2023" беше открита с галаконцерт на Музикалния театър

"Аполония 2023" беше открита с галаконцерт на Музикалния театър

Общество

|
Вт, 29 Авг 2023г. 19:22ч.
"Аполония 2023" беше открита с галаконцерт на Музикалния театър

Музикален театър

Национален музикален театър "Стефан Македонски" даде началото на тазгодишното издание на празниците на изкуствата "Аполония".

Фестивалът бе открит със зрелищно представление с музиката на Лехар, Калман и Щраус. На сцената в Созопол любимите шедьоври от световната оперетна класика зарадваха публиката.

В следващите дни до 5 септември може да се насладите на богатата културна програма, изпълнена с музика, изкуство, литература, кино и театър. Билети за всички събития от "Аполония 202"3 могат да бъдат закупени от Eventim.

"Тазгодишното издание на "Аполония" е доказателство, че вече за 39-а поредна година успяваме да съхраним културните традиции и да подкрепим младите таланти. И тази година събрахме на едно място най-талантливите български творци, за да ги срещнем с прекрасна публика, тук в слънчевия Созопол. Благодарим на всички, които са част от "Аполония" и се надяваме предстоящите събития да ви заредят с настроение и положителни емоции", каза Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на фондация "Аполония", при откриването на празниците на изкуствата.

В програмата са включени над 50 събития, сред които концерти, художествени изложби, кино прожекции, театрални постановки и други.

Вече са открити изложбите "Жените и международно триенале на сценичния плакат", "Завръщането на Лоте Михайлова. Срамежливата интимност" и "Изложби на дипломираните" от Национална художествена академия. Те могат да бъдат разгледани в Художествената галерия в Созопол до 5 септември.

Сред музикалните изпълнители, които ще излязат на сцената на амфитеатъра, са Михаела Маринова, Мария Илиева, Б.Т.Р, групите "Сигнал" и "Фондацията".

На екрана в лятното кино на Созопол може да видите редица известни български филми, сред които "Чалга", "Шекспир като улично куче", документалният "Моралът е доброто" - посветен на юриста и защитник на правото и свободата Кристиян Таков, който ни напусна без време. https://www.mediapool.bg/filmat-za-kristian-takov-moralat-e-dobroto-shte-se-izlachi-za-prav-pat-na-rozhdeniya-mu-den-news341661.html

Празниците на изкуствата "Аполония 2023" се провеждат с медийната подкрепа на БНТ, БНР, БТА, Дневник, Dir.bg, Impressio.bg, OFF News, БГ Радио, Mediapool, Elle.bg, Rozali.com, Novinite Group, High View Art, сп. Biograph, View Sofia, МИКА: Музика и лайфстайл, Информационна агенция "Фокус", Burgas24, списание 8, Черноморски фар.

Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е фондация "Аполония", създадена през 1991 г. Първото издание на фестивала се провежда през 1984 г.

Всяка година сцените на "Аполония" в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

mediapool.bg