Кламер БГ - Новини: Аплодисменти за последно сбогом с Никола Анастасов

Аплодисменти за последно сбогом с Никола Анастасов

Общество

|
Пет, 12 Авг 2016г. 16:46ч.
Аплодисменти за последно сбогом с Никола Анастасов

Последно сбогом с много хубави спомени и аплодисменти си взеха с Никола Анастасов негови колеги и приятели, които се поклониха в петък пред него в Сатиричния театър, на чиято сцена актьорът посвети 59 години от живота си.

Популярният с комедийните си роли Анастасов почина на 10 август на 84 години след продължително боледуване.

Като един от последните мохикани на комедията и от поколението на истинските звезди го определиха присъстващите на поклонението негови колеги.

Татяна Лолова го определи като "рицаря на сатирата, влюбения в театъра, част от най-хубавия период на нейния живот, оптимист, великолепен актьор, приятел и колега".

"Всички обичаме театъра - нали затова сме артисти, но неговото беше нечовешко, такава обич и отдаденост! Той бягаше от болницата, за да играе. Виждала съм го да слиза през балконите от втория етаж на Правителствената болница. Идва в театъра, играе, връща се и на визитацията е кротък и тих - все едно, че нищо не е било", разказа още актрисата. Тя допълни, че не е знаела за прякора му Кольо Усмивката, даден му от Георги Калоянчев. За нея той бил Кольо Чарът.

"Освен изключителен талант, беше и чудесен човек. Специално го отбелязвам, защото талантът не винаги върви заедно с добрия характер", каза пред репортери режисьорът проф. Здравко Митков, директор на Сатиричния театър. "Особено важно е да се каже, че Никола Анастасов е от поколението актьори, които станаха звезди благодарение на многогодишен труд - не с една поява по телевизията, както често се случва днес. Той е от поколението с истинския блясък на актьорското майсторство", допълни режисьорът. Митков изрази надежда, че творческата аура на Анастасов ще се прелее сред другите хора, които все още желаят да работят в театъра”.

"Никола Анастасов беше един от последните мохикани на голямото изкуство на комедията", каза проф. Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ, цитиран от БТА

"Изключителен човек и талант! Наистина ми е много мъчно за него - дори не ми се говори", каза режисьорът Боил Банов, заместник-министър на културата.

"Целият български театър загуби едно грамадно поколение, едно изключително поколение от велики актьори. Когато смехът изчезва, това е най-тъжното", каза актрисата Мария Статулова. "Големият комик е научен винаги да се усмихва. Той е длъжен, за да запази усмивките на другите около себе си. Аз мога само с една голяма усмивка и една голяма целувка да кажа – добър полет на Кольо Анастасов”, добави тя.

"Така трябва да се работи – смирено, отдадено към професията и отдадено към колегите, и към всичко, което се случва в театъра, киното, свързано с нашата професия", посочи актьорът Калин Сърменов. "Ние някак си като че ли през годините забравихме това. Започнахме да слагаме себе си пред професията и това не е добър знак за културата, въобще”, каза още той.

"Лъчезарен, добър, страхотна харизма имаше. Беше провокативен, просто го поглеждаш и се засмиваш с добро. Поклон!”, спомни си актьорът Пламен Сираков.

"Кольо беше много добър приятел, професор на усмивката. Разкошен човек, с фино чувство за хумор", каза популярният с комедийните си роли днес Любомир Нейков.

mediapool.bg