Кламер БГ - Новини: 46 години от гибелта на Гунди и Котков

46 години от гибелта на Гунди и Котков

Общество

|
Пет, 30 Юни 2017г. 10:14ч.
46 години от гибелта на Гунди и Котков

Днес се навършват 46 години от гибелта на легендарните български футболисти Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков, които на този ден през 1971 г. загинаха трагично в тежка автомобилна катастрофа на стария път край Витиня.

Те се бяха отправили за юбилеен мач във Враца с емблематичното бежово "Алфа Ромео" на Гунди. Автомобилът се блъска в камион, запалва се и двамата с Котков умират на място.

Днес, 46 години след трагедията на Витиня, България все още ги помни. Младите слушат историите за тяхното майсторство и човешки качества, а по-възрастните все още не могат да повярват, че ги няма.

Тъгата по Гунди и Котков не е просто тъга по двама велики играчи. Загубата на доблестни хора винаги боли. Имената на Гунди и Котков припомнят, че има легенди, които не умират.

Приказката за Георги Аспарухов и Никола Котков се разказва от бащи на синове и не позволява пламъкът на величието им да угасне. Те останаха във футболната и обществена памет със своя чар и елегантност.

За кариерата им е написано и казано всичко. Победите и попаденията с "Левски", с националния отбор и с "Локомотив" (София) - на Котков, който е юноша на "железничарите", ще се помнят завинаги.

Те останаха всенародни любимци, защото притежаваха и невероятни човешки качества.

Поколонението пред паметта на Гунди и Котков е от 11 часа на Централните софийски гробища, където са положени тленните им останки.

mediapool.bg