Кламер БГ - Новини: Тест за кметове: Ще задържите ли Петър Диков за главен архитект на София?

Тест за кметове: Ще задържите ли Петър Диков за главен архитект на София?

България

|
Четв, 08 Окт 2015г. 15:49ч.
Тест за кметове: Ще задържите ли Петър Диков за главен архитект на София?

Преподаватели, журналисти, представители на неправителствения и граждански сектор настояват кандидат-кметовете на София да дискутират по основните проблеми на столицата, за да могат гласоподавателите да направят информиран избор.

Обществениците, събрали се в неформалната група "Право на град" във Фейсбук, призовават тримата според тях основни претенденти за кметския пост в София да отговорят на 14 въпроса от различни сфери на управлението. Поканени да вземат участие са кандидатите на ГЕРБ, БСП и Реформаторския блок: Йорданка Фандъкова, Михаил Мирчев и Вили Лилков.

Засега само Лилков и отговорил на поканата с отказ, обяснявайки, че който желае може да прочете управленската му програма. Останалите двама - Фандъкова и Мирчев, не дават отговор повече от седмица.

Сред основните поставени въпроси е "Ще задържите ли Петър Диков като главен архитект на София?", "Как ще уредите търговията извън постоянните пазари и тържища", "Каква е позицията Ви за глобите за бедни хора, събиращи отпадъци за рециклиране?; "Как ще спрете инсталиране на вулгарно-кичови паметници, под предлог, че са патриотични инициативи", "Какво ще направите за некачествените нови тротоари в града?" и други.

Под поставените теми са се подписали над 60 преподаватели, представители на неправителствения сектор и други.

Един от създателите на инициативата - директорът на "Риск Монитор" Стефан Попов, обясни пред Mediapool, че групата "Право на град" е създадена през юни след скандала с паметника на цар Самуил.

"Аз направих подписка срещу паметника пак във Фейсбук и за моя изненада тя събра 300 подписа за 24 часа. Тогава предадох подписката в общината. след това подписите станаха неопределено много... По този повод Райна Гаврилова, Ивайло Дичев и аз решихме да създадем група за града, за съхраняване на град, за пазене. Групата нарасна с покани до към 60 човека", обяснява Стефан Попов.

По думите му в началото на месец септември бившият заместник-министър на културата и преподавател Райна Гаврилова е предложила инициативата да зададе въпроси на кандидат-кметове, за които се смята, че имат шансове.

"Свихме многото въпроси до разумна бройка и отправихме питането си до Фандъкова, Мирчев и Лилков. Досега отговор имаме само от Вили Лилков, който ни посъветва да прочетем програмата му, т.е. отказа среща. Другите не са отговорили", обясни Попов.

По-късно Лилков се свърза с редакцията на Mediapool, за да заяви, че не е отказвал да отговаря на поставените му въпроси. От групата обаче твърдят, че отказът му е писмен.

От щаба на Михаил Мирчев обясниха пък, че изобщо не са получавали подобна покана. "Разбрахме за инициативата от медии, но никой не ни е канил, нито в щаба на ул. "Леге" сме получавали нещо", заявиха сътрудници на кандидата на социалистите. Говорителите на Фандъкова пък обясниха, че не са разбрали за дискусия и може би на въпросите вече е отговорено, но ще направят по-обстойна проверка.

"Може би нямат интерес. В крайна сметка ние не сме маса гласове, а група граждани. Но сред нас са всички членове на "група град" и все хора, които имат отношение към София, съхраняването ѝ, опазването на парковете, намаляване на замърсяването, ограничаване на безумното строителство, особено в централните части, съпротива към кичови паметници като този на цар Самуил, изобщо внимателно отношение към град и градоустройство. Не сме крайни и безусловни еколози, които са против всичко. Нямаме и партийни привързаности", уточнява Попов.

Ето всички въпроси, поставени от групата "Право на град":

1. Кои са трите водещи приоритета в управлението на града?

2. Как ще гарантирате неприкосновеността на парковете?

3. Какво ще направите за некачествените нови тротоари в града?

4. Какво ще направите с контейнерите за боклук?

5. Как ще уредите търговията извън постоянните пазари и тържища?

6. Ще задържите ли Петър Диков на длъжността главен архитект?

7. Какви "зелени" политики предвиждате, включително увеличаване на зелени площи?

8. Как ще намалите праха във въздуха и на земята в града?

9. Как и колко ще намалите нивото на шума в града?

10. Ще забраните ли частичното саниране на сгради?

11. Колко дървета ще посадите и колко ще отсечете?

12. Каква е позицията Ви за глобите за бедни хора, събиращи отпадъци за рециклиране?

13. Как ще преустановите унищожаването на паметници на културата?

14. Как ще спрете инсталиране на вулгарно-кичови паметници, под предлог, че са патриотични инициативи?

mediapool.bg