Кламер БГ - Новини: Обществената подкрепа за протестите във Франция намалява след отстъпките на Макрон

Обществената подкрепа за протестите във Франция намалява след отстъпките на Макрон

Европа

|
Ср, 12 Дек 2018г. 13:53ч.
Обществената подкрепа за протестите във Франция намалява след отстъпките на Макрон

Отстъпките, които френският президент Еманюел Макрон направи на движението на "жълтите жилетки" може да са смекчили обществената подкрепа за бъдещи протестни действия, сочат резултатите от публикувани в сряда допитвания, макар че общественото мнение остава разделено, предаде ДПА.

Протестиращи, облечени със светлоотразителни жълти жилетки, организираха в средата на ноември митинги и блокираха пътища в цяла Франция, за да се противопоставят на планираното увеличаване на данъците.

Миналата седмица правителството отмени повишаването на данъците, но протестите продължиха, а сега мнозина призовават за по-високи възнаграждения, по-ниски данъци като цяло и дори за оставка на Макрон.

Две допитвания, проведени от Оdоха и Еlabe, показаха рязък спад в обществената подкрепа за още протести.

Привържениците на левоцентристките и десноцентристките опозиционни партии казаха, че протестите трябва да спрат, докато привържениците на крайнодясната "Национален сбор" и крайната левица искат те да продължат, казаха анкетьорите.

Изявен съюзник на Макрон, който беше лидер на студентския бунт през 1968 г., каза пред ДПА, че "кървенето не е било спряно" от предложенията на президента.

"По принцип, той направи крачка в правилната посока", каза бившият евродепутат Даниел Кон-Бендит, въпреки че, според него, тепърва ще се види дали "извиненията" на Макрон ще помогнат на френския президент да реши кризата.

Допитването на Оdоха, проведено за радио "Франсенфо" и в. "Фигаро", показа, че 54 процента от анкетираните смятат, че протестите трябва да продължат, въпреки отстъпките на Макрон - по-нисък резултат от 66 на сто, регистрирани на 22 ноември.

Допитването на Еlabe за Бе Еф Ев Те Ве показа, че 52 процента смятат, че протестите трябва да продължат, резултат с 11 на сто по-нисък от този миналата седмица.

Много "жълти жилетки", интервюирани от френски медии, казаха, че смятат да продължат протестите.

Междувременно френската служба за опазване на националните паметници съобщи, че утре Триумфалната арка отново ще бъде отворена за посещения.

На 1 декември монументът, разположен в горния край на булевард Шанз-Елизе в Париж, беше епицентър на сблъсъците между полиция и протестиращи.

Той пострада от вандали и беше изрисуван с графити, сред които имаше надпис "Жълтите жилетки ще победят".

14 души са разследвани за престъпления, които включват вандализъм и кражби при Арката, според парижки прокурори.

mediapool.bg