Кламер БГ - Новини: План за подялба на Сирия на три зони на влияние

План за подялба на Сирия на три зони на влияние

Свят

|
Четв, 29 Дек 2016г. 13:56ч.
План за подялба на Сирия на три зони на влияние

Сирия може да бъде разделена на 3 неофициални зони на влияние в рамките на сделка между Русия, Турция и Иран. Това съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на анонимни източници, запознати с хода на преговорите между трите страни.

Миналата седмица трите държави изразиха готовност да помогнат за постигането на мирно споразумение за Сирия, и приеха декларация, излагаща принципите, на които според тях трябва да отговаря споразумението.

Според Ройтерс сирийският президент Башар Асад ще запази поста си най-рано до следващите избори в Сирия, когато и да са те. След това президент на страната ще е друг човек, а на Асад и семейството му ще бъде гарантирана безопасността.

Сделката все още е в стадий на разработване, предстои да бъде съгласувана със сирийските власти, със страните от Персийския залив и със САЩ, твърди източник, запознат с руската позиция.

Сделката между трите страни ще позволи създаването на автономия в рамките на федерална структура, контролирана от Асад.

В сряда турската Анадолска агенция съобщи, че Анкара и Москва са договорили режим на примирие на територията на цяла Сирия, считано от 0 часа на 29 декември.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обаче заяви, че в Кремъл няма достатъчно информация за такава договореност.

mediapool.bg