Кламер БГ - Новини: Обмисля се нов закон да връзва висшето образование и с бизнеса, и с науката

Обмисля се нов закон да връзва висшето образование и с бизнеса, и с науката

България

|
Ср, 12 Ноем 2014г. 13:41ч.
Обмисля се нов закон да връзва висшето образование и с бизнеса, и с науката

Трябва да има нов Закон за висшето образование, но ще видим, каза в сряда пред журналисти министърът на образованието и науката Тодор Танев, попитан дали ще има промени в сегашния закон или се предвижда нов закон.

"Висшето образование има нужда повече да бъде вързано с науката и не само с бизнеса", каза Танев, според когото университетите произвеждат не само кадри за бизнеса, но и ръководители, географи, историци и други специалисти. Няма как да не се върви към нов закон, защото сега ученето е през целия живот, допълни той.

Според него не бива да се продължава със съперничеството между частни и държавни университети за финансирането и те трябва да спорят за качеството на предлагането от тях обучение, а не да има напрежение заради пари.

Тотално съм убеден, че образованието е производство, а не е бизнес, каза още просветният министър. Той отбеляза, че образованието не може повече да бъде третирано с тезата "вузовете да са на пазара на образователните услуги". Кой може да каже с ръка на сърцето, че образованието не е производство на бъдещето на една страна, на идентичност и на какво ли не друго, което е велико, и това да бъде сравнено с услуга, каза Танев.

"Твърде долнопробно е, не мога да го понасям и по тази причина от храма трябва да бъдат изгонени любителите на паричните знаци", допълни той.

mediapool.bg