Кламер БГ - Новини: Областен управител на Борисов гласял да даде безвъзмездно на Москва Паметника на Съветската армия

Областен управител на Борисов гласял да даде безвъзмездно на Москва Паметника на Съветската армия

България

|
Ср, 06 Окт 2021г. 20:37ч.
Областен управител на Борисов гласял да даде безвъзмездно на Москва Паметника на Съветската армия

Областен управител на Борисов гласял да даде безвъзмездно на Москва Паметника на Съветската армия

Намиращият се в центъра на София Паметник на Съветската армия и прилежащата земя да се предоставят на Русия за безсрочно и безвъзмездно ползване срещу ремонтиране на монумента. Това е поискал посланикът на Русия у нас с нота до Министерството на външните работи (МВнР) в началото на тази година, разкриха Мартин Димитров и Петър Славов след проверка, направена по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Българското МВнР е изпратило на 10 март искането за становище до областния управител на София Николай Пехливанов, който е от квотата на "Атака" и назначен на поста от тогавашния премиер Бойко Борисов.

Пехливанов дава положително становище на 13 април, когато посланик на Русия в България вече е Елена Митрофанова, но в крайна сметка външният министър Екатерина Захариева отказва да финализира процедурата. Всичко това става около месец преди правителството на Бойко Борисов да предаде властта на служебното правителство.

В позицията си Пехливанов посочва, че "поемането на разходите от Руската федерация е в интерес на българската държава и приемането му не съставлява политически акт, а е разумно държавническо решение. От тази гледна точка реципрочно би било от българската държава да предостави за безсрочно и безвъзмездно право на ползване върху Паметника на съветската армия на Руската федерация".

За премахването на повредите били необходими 390 319 лева и 17 стотинки. Това била сумата, посочена от експертен оглед на монумента.

"Най-тъжното е, както се вижда от приложените документи, които получихме в отговор по наше запитване по ЗДОИ от 4 октомври 2021г. до район "Средец", предишният областен управител от #жипковото управление направо е подготвял прехвърляне на собственост върху имот - вписване в кадастъра, комуникация със съответните министерства и взаимодействие с Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община", пише Петър Славов на страницата си във Фейсбук.

Той отправя и риторичен въпрос - защо предишната власт е премълчала за това скандално искане на Москва и е държала "българските граждани в неведение за тези практически териториални претенции и кога най-после този монумент ще бъде изпратен в музея, където му е мястото".

Преди дни кметът на район "Средец" Трайчо Трайков (ДБ) призова столичани да избягват преминаване покрай Паметника на Съветската армия, защото не е в добро състояние.

"Бих искал да помоля гражданите и гостите на София, които посещават Княжеската градина да избягват големия монумент, построен през 1954 г от обявения за престъпен комунистически режим, в прослава на окупационната армия на СССР ("Паметник на Съветската армия"). Същият се намира в недобро конструктивно състояние и в момента Областната администрация е задвижила процедура за получаване на 390 000 лв. от държавния бюджет, за да го ремонтира. Помолили са и общинския строителен контрол към Столична община да ограничи достъпа и да забрани провеждането на мероприятия от всякакъв вид", написа Трайчо Трайков във Фейсбук.

От същия му пост стана ясно, че в момента Областната администрация е задвижила процедура за получаване на 390 000 лв. от държавния бюджет, за да ремонтира паметника. Общинският строителен контрол към СО е помолен да ограничи достъпа и да забрани провеждането на мероприятия от всякакъв вид около паметника.

mediapool.bg