Кламер БГ - Новини: Обвиняем за смъртта на украинска правозащитничка е арестуван у нас

Обвиняем за смъртта на украинска правозащитничка е арестуван у нас

България

|
Пон, 27 Ян 2020г. 18:30ч.
Обвиняем за смъртта на украинска правозащитничка е арестуван у нас

Обвиняем за смъртта на украинската правозащитничка Екатерина Гандзюк е арестуван преди дни в Бургас, съобщиха от МВР и прокуратурата. Мъжът е дошъл у нас още през 2018 г., но според разследващите тогава той не е бил пуснат за издирване чрез Интерпол. Установен е след няколко месеца издирване, а след среща на главния прокурор Иван Гешев със зам.-главния прокурор на Украйна е взето решение за ареста му. Според разследващите арестуваният е подбудител и помагач в покушението срещу Гандзюк.

Младата жена, която бе общински съветник в родния си град Херсон, бе залята с киселина на 31 юли 2018 г. 33-годишната Гандзюк почина от раните си на 4 ноември същата година. Смъртта й имаше силен обществен отзвук в Украйна. Имаше демонстрации с искане за разкриване на извършителите.

По неофициална информация арестуваният е Алексей Москаленко. Разследващите твърдят, че мъжът има богато криминално минало. Освен това разполагал със солидни финансови възможности и през последните почти две години у нас не му се налагало да работи. Променил външността си и дори походката, за да не бъде разпознат дори на видеозапис, обясни шефът на националната полиция Христо Терзийски.

Мъжът е влязъл у нас пеша през граничния пункт "Дуранкулак" през лятото на 2018 г. След това нямал нито един адрес в България. Според Терзийски той имал умения да "работи с хладно и огнестрелно оръжие". Мъжът е смятан за опасен, но според Терзийски при ареста му е използвана само физическа сила без помощни средства.

mediapool.bg