Кламер БГ - Новини: Обвиненият за убийството на 5-годишния Никита остава в ареста

Обвиненият за убийството на 5-годишния Никита остава в ареста

България

|
Вт, 12 Май 2015г. 08:48ч.
Обвиненият за убийството на 5-годишния Никита остава в ареста

Софийският градски съд (СГС) остави късно в понеделник за постоянно в ареста руснака Герман Костин, обвинен за жестокото убийство на 5-годишния Никита Леонтиев, чието тяло бе намерено в куфар край Пасарел на 20 март.

Основните доказателства срещу мъжа са съвпадението между неговото ДНК и биологичния материал, открит по кърпата, с която е било завито детето, както и записи от охранителни камери в района на Пасарел, на които се вижда именно Костин.

Разпечатки от мобилния му телефон също установяват, че той е бил на мястото, където бе открит куфарът с трупа на 5-годишния Никита.

Освен това съдия Мими Петрова от СГС е приела, че в случая е налице опасност обвиняемият да се укрие, ако бъде пуснат на свобода, съобщи БНР. По време на разглеждането на мярката му за неотклонение стана ясно, че във времето след убийството той е пребивавал в Афганистан.

Защитата обаче твърди, че Костин не е бил в България в момента на убийствата, а по кърпата има ДНК от още двама неизвестни към момента човека.

Адв. Капка Гиргинова оспори това доказателство и по две други причини – кърпата е била мокра, а освен това по нея може да остане ДНК от преди 6 месеца. Тя е била на Никита и той ходел с нея на плуване, стана ясно по време на заседанието.

Момчето е било видяно живо последно на 8-9 февруари заедно с майка си в "Пирогов", където ходело на рехабилитация. Около тези дни двамата са засечени и на бензиностанция.

Решението на градския съд да остави зад решетките руснака обаче не е окончателно и защитата му може да го обжалва пред Софийския апелативен съд.

Герман Костин бе задържан и обвинен миналия петък, след като бяха излезли резултатите от ДНК-изследването, за което той доброволно бе дал проба по време на разпита си като свидетел. Обвиняемият засега отрича вината си и отказва да дава нови показания.

От прокуратурата обаяиха, че за момента нямат сигурни данни за мотива за убийството на Никита Леонтиев, както и доказателства, че Костин е свързан и с ликвидирането на майката на момчето – Ана Леонтиева, чието тяло бе намерени обезглавено край Приморско в края на март.

mediapool.bg