Кламер БГ - Новини: Обвинен в хулиганство заради надпис върху паметника на Съветската армия е оправдан

Обвинен в хулиганство заради надпис върху паметника на Съветската армия е оправдан

България

|
Ср, 28 Юли 2021г. 17:15ч.
Обвинен в хулиганство заради надпис върху паметника на Съветската армия е оправдан

Обвинен в хулиганство заради надпис върху паметника на Съветската армия е оправдан

Студентът Траян Димитров, който бе обвинен в хулиганство заради надпис върху паметника на Съветската армия, е окончателно оправдан, съобщиха от Върховния касационен съд. Той стана подсъдим, след като в края на 2018 г. написа върху монумента "Refugees welcome Le Pen go home". По това време лидерката на френските националисти Марин льо Пен бе на посещение у нас по покана на Веселин Марешки.

22-годишният тогава младеж бе арестуван малко по-късно. У него бяха открити два спрея. На първа инстанция Димитров бе осъден да плати 2000 лв. глоба и бе освободен от наказателна отговорност. След това втората инстанция го оправда.

Това решение е правилно, смята ВКС. От съобщението става ясно, че дори прокурорът не е поддържал обвинението пред третата инстанция. Според обвинителя Димитров е изразил гражданска позиция по въпросите за бежанците и посещението на Льо Пен и не е извършил хулиганство.

Върховните съдии са съгласни с решението на втората инстанция, че Димитров е невинен. В него се посочва, че действията му не са хулигански, а право на изразяване, гарантирано от Европейската конвенция за правата на човека и българската конституция.

"От фактите по делото е установено, че поставянето на надписите не уврежда целостта на паметника и е отстранимо, поради което действията на подсъдимия не изискват като необходима намеса налагане на административно наказание, респективно не могат да бъдат квалифицирани като хулиганство, включително и по смисъла на Указа за борба с дребното хулиганство. С поставянето на надписите не е извършено посегателство върху идейното послание на паметника, доколкото той е използван като средство за изразяване на мнение с цел съдържанието на изразеното послание да достигне до по-широк кръг от хора, а не за да се засегне самият паметник като носител на идеи и послания", пише в съдебното решение.

mediapool.bg