Кламер БГ - Новини: Обама призовава развитите страни по-активно да действат срещу ебола

Обама призовава развитите страни по-активно да действат срещу ебола

Свят

|
Вт, 14 Окт 2014г. 09:30ч.
Обама призовава развитите страни по-активно да действат срещу ебола

Президентът на САЩ Барак Обама е разговарял с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и е заявил, че международната общност трябва да активизира усилията, за да реагира решително на кризата с болестта ебола. Това съобщиха от Белия дом.

Американският президент е изтъкнал, че всички държави членки на световната организация трябва да откликнат на призива й и да помогнат с персонал, оборудване и необходимите материали, за да се спре епидемията там, откъдето е тръгнала.

Кризата, предизвикана от опасната болест, отнела вече живота на повече от 4000 души, главно в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия, е била тема на разговор и между Обама и френския президент Франсоа Оланд. Елисейският дворец съобщи, че двамата лидери са призовали за по-голямо мобилизиране на международна общност и на Европейския съюз в тясно сътрудничество с ООН, Световната

здравна организация и засегнатите страни.

Франция обяви, че ще построи нови центрове за лечение на ебола в Гвинея, след като президентът на САЩ каза, че развитите страни не правят достатъчно, за да ограничат епидемията. Ройтерс посочва, цитирана от БТА, че Франция, която е имала колонии в Африка, досега е дала само 70 милиона евро (88. 8 милиона долара) за

с опасния вирус в Западна

Африка и през ноември ще открие в Масента, Югоизточна Гвинея, първия си медицински център за лечение на болни от ебола.

Сега Оланд е поел ангажимент французите да открият още такива центрове. Потвърдил е също, че Франция обмисля възможността от въвеждане на медицински контрол за пристигащите с полети от райони, засегнати от вируса.

mediapool.bg