Кламер БГ - Новини: Обама: Ще отменим санкциите срещу Русия, ако поеме по пътя на мира

Обама: Ще отменим санкциите срещу Русия, ако поеме по пътя на мира

Свят

|
Ср, 24 Септ 2014г. 18:35ч.
Обама: Ще отменим санкциите срещу Русия, ако поеме по пътя на мира

Ще отменим санкциите срещу Русия, ако тя поеме по пътя на мира и дипломацията в Украйна. Това заяви американският президент Барак Обама от трибуната на ООН.

Той обяви още, че екстремистката групировка "Ислямска държава" трябва да бъде унищожена и призова света да се обедини срещу ключови глобални предизвикателства, сред които тероризма в Ирак и Сирия, агресията на Русия в Европа и епидемията от ебола в Западна Африка.

"Можем да обновим международната система, която даде възможност да бъде постигнат толкова голям напредък, или да се оставим да бъдем теглени назад от нестабилността", каза Обама в своето изказване по време на общополитическата дискусия на 69-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН в централата на световната организация в Ню Йорк.

Той призова международната общност да потвърди своята колективна отговорност да се бори срещу глобалните проблеми, като предупреди, че в противен случай светът ще бъде залят от нови и нови огнища на нестабилност.

Обама призова ООН да се присъедини към борбата срещу "рака на прибягващия до насилие екстремизъм".

"Ислямска държава" трябва да бъде унищожена, подчерта той и прикани онези, които са се присъединили към джихадистката групировка, превзела части от Сирия и Ирак, да "напуснат бойното поле, докато могат".

Обама обвини Русия, че е извършила агресия в Европа. Ако Руската федерация поеме по пътя на мира и дипломацията в Украйна, тогава Съединените щати ще отменят санкциите си срещу нея, даде да се разбере същевременно той.

Визирайки Китай, Обама призова всички страни в Азиатско-тихоокеанския регион да спазват правилата и да решават споровете помежду си по мирен път. Той прикани Иран да не

пропуска открилата се възможност за постигане на споразумение за ядрената му програма.

Светът може да успее в борбата срещу промените в климата, само ако всички велики сили се присъединят към нея, подчерта Обама.

В централата на ООН в Ню Йорк се откри общополитическата дискусия в рамките на редовната годишна сесия на Общото събрание.

Началото на дебатите, които ще продължат до 1 октомври, бе обявено от председателя на 69-ата сесия на Общото събрание Сам Кахамба Кутес. След него думата взе генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

В работата на най-големия международен форум участват около 140 държавни и правителствени ръководители и над 50 външни министри от страните членки на ООН.

Бан Ки-мун официално откри реставрираната зала на Общото събрание. Първото заседание в обновената зала се състоя още преди седмица, но бе решено официалната церемония по откриването й да е на главното събитие за годината - сесията на Общото събрание.

Човешките права и правовата държава са атакувани навсякъде по света, заяви в речта си Бан Ки-мун, цитиран от Франс прес.

Той изброи всички текущи конфликти от ивицата Газа до Сирия и Ирак, минавайки през Украйна и Централноафриканската република, и със съжаление констатира, че това е "ужасна година за принципите, залегнали в Устава на ООН".

Задача на световните лидери обаче е да намерят "семената на надеждата" в настоящия смут и отчаяние и да ги подхранят, отбеляза Бан, цитиран от Асошиейтед прес.

"Това е нашият дълг. Това е призивът ми към вас днес", каза генералният секретар на ООН.

Бан Ки-мун обрисува мрачна картина на света, в който сме свидетели на "неописуеми прояви на насилие и смъртта на невинни", дипломация, подкопана от вярващите в насилието и

разнообразие застрашено от екстремисти, които настояват, че техните възгледи са единствено правилните.

"Броят на бежанците е сравним с времето на Втората световна война", заяви Бан Ки Мун.

"След Втората световна война никога досега не е имало толкова голям брой бежанци, разселени лица, хора, търсещи убежище. Никога преди към ООН не са се обръщали толкова много хора, нуждаещи се от спешна медицинска помощ, храна и други важни провизии", каза Бан Ки Мун.

mediapool.bg