Кламер БГ - Новини: ОССЕ поиска отмяна на безлимитното частно финансиране за партиите

ОССЕ поиска отмяна на безлимитното частно финансиране за партиите

България

|
Ср, 04 Дек 2019г. 15:06ч.
ОССЕ поиска отмяна на безлимитното частно финансиране за партиите

В свое становище Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) препоръчва да се отмени изцяло решението за намаление размера на партийните субсидии на 1 лев и за безлимитното финансиране на партиите от бизнеса. Тези поправки бяха прокарани през лятото от ГЕРБ и ДПС. Управляващата партия предложи намаляването на субсидията, а Движението – да има неограничено частно финансиране.

Позицията за отмяна на тези поправки е на Службата за демократични институции и права на човека към ОССЕ и е изготвено в отговор на запитване, изпратено от депутатът от БСП Кристиан Вигенин в качеството му на зам.-председател на Народното събрание.

"Измененията драстично намаляват публичното финансиране, като в същото време отново въвеждат корпоративните дарения и премахват ограничението за частни дарения. Въпреки че отделните елементи на измененията могат да бъдат приемливи и не противоречат пряко на международните стандарти, законодателният пакет в неговата цялост, заедно с начина и сроковете на неговото създаване и приемане, предизвикват множество опасения по отношение на принципа на политическия плурализъм“, пишат от ОССЕ.

В позицията се казва още, че е нужно да се гарантира, че системата на политическите финанси има за цел да защити принципа на политическия плурализъм и да се въведат лимити за вноски за частни и корпоративни дарения. Подчертава се, че е необходимо внимателно да се балансира, за да няма изкривяване в политическия процес в полза на големи финансови интереси.

Как се стигна до сегашния модел?

В началото на юни, в разгара на друг скандал - с надвзетите партийни субсидии, премиерът Бойко Борисов се появи в парламента, за да обяви, че предлага орязване на субсидиите от 11 на 1 лев на глас.

Тогава от ГЕРБ обявиха, че предложението не е "инспирирано от външни фактори, а е дошло от народа" след референдума по тази тема, който се проведе преди три години. Въпросът с намаляването на партийната субсидия бе поставен за национално допитване от "Шоуто на Слави" през 2016 година. Мнозинството от българите подкрепиха предложението за драстично намаляване на субсидиите за партиите, но референдумът не постигна резултат, който да го направи задължителен. След това ГЕРБ и БСП обявиха, че подкрепят позицията на гражданите, но до намаляване на субсидиите не се стигаше и през последните две години парламентът на два пъти гласува запазването на субсидиите на 11 лева на глас.

След като Борисов обяви намерението си, депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски, който се появи няколко пъти в парламента след евроизборите, контрира с друго предложение: държавна субсидия да няма, но да се въеде "отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори“.

Бързо след това дойде и симбиозата между предложенията на ГЕРБ и ДПС – 1 лев на глас и безлимитно частно финансиране.

Коалиционните партньори на ГЕРБ във властта, както и БСП, бяха против безлимитното финансиране от бизнеса, както и против драстичното намаляване на субсидиите, но възраженията им не бяха чути.

Как беше преди това?

Преди промените на ГЕРБ и ДПС законът предвиждаше партиите да получават държавна субсидия от 11 лева на глас. Те обаче не можеха да се финансират от юридически лица и от еднолични търговци, не можеха и да получават движими и недвижими вещи за безвъзмездно ползване, както и безвъзмездни услуги под каквато и да е форма. Имаше възможност само за дарения от физически лица, но за една календарна година човек не можеше да дари повече от 10 000 лв. Такова беше положението от 2009 г. насам.

Сега ОССЕ не предлага да се върнат тези правила, а да се инициира нов дебат по темата с финансирането на партиите.

Друга тяхна препоръка е и да се преразгледа автоматично закриване на политическа партия за при неучастив в избори "в продължение на повече от пет години след последната съдебна регистрация за това“.

mediapool.bg