Кламер БГ - Новини: ОССЕ откри модерни руски оръжия в сепаратистките райони на Украйна

ОССЕ откри модерни руски оръжия в сепаратистките райони на Украйна

Свят

|
Вт, 14 Авг 2018г. 17:50ч.
ОССЕ откри модерни руски оръжия в сепаратистките райони на Украйна

За първи път в контролираните от бунтовници райони в Източна Украйна бяха открити произведени в Русия оръжия, въпреки че Москва продължава да отрича да снабдява с оръжия сепаратистите.

Изявлението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е рядко независимо потвърждение, че модерни, произведени в русия оръжия, се използват в сраженията между украинската армия и проруските сепаратисти.

В изявление до АФП специалната наблюдателна мисия в Украйна на ОССЕ се казва, че на 28 юли те са забелязали "четири отделни системи за електронна война ... в райони, които не се контролират от правителството".

От мисията твърдят, че един от дроновете й е видял системите Leer-3, Krasukha-2, Bylina и Repellent-1 на около 64 километра югозападно от твърдината на бунтовниците Луганск.

Системите, предназначени да блокират мобилната комуникация и да направят негодни за употреба направлявани от радари ракети, започнаха да се произвеждат само преди няколко години и са произведени в Русия.

Докладът на ОССЕ не посочва изрично страната на произход.

Repellent-1 е проектиран да деактивира и унищожава безпилотните самолети на разстояние до около 30 километра според руски медии.

От мисията на ОССЕ потвърдиха пред Франс прес, че нейните дронове, използвани за наблюдаване на хода на конфликта, продължаващ вече четири години, десетки пъти са били блокирани, но отказаха да спекулират кой стои Екип от 600 служители на ОССЕ е единствената независима наблюдателска мисия в горещата зона на украинския конфликт.

Над 10 000 души бяха убити във въоръжения конфликт с подкрепяните от Москва сепаратисти, избухнал през 2014 г. след като Русия анексира украинския полуостров Крим.

Украйна и западните й съюзници обвиняват Москва, че прехвърля през границата войски и оръжия в Украйна. Русия отрича това, въпреки многобройните доказателства за намесата й в конфликта, отбелязва АФП.

Екипът на ОССЕ се състои от 600 души, които са единствената независима мисия за наблюдение в размирния район.

Всекидневните им доклади за избухналите боеве предизвикват гнева на сепаратистите, тъй като мисията на ОССЕ посочва, че именно те са отговорни за повечето нарушения на договореното примирие.

mediapool.bg