Кламер БГ - Новини: ОССЕ за изборите: Президентът e разпознаваем с критиките към кабинета "Петков"

ОССЕ за изборите: Президентът e разпознаваем с критиките към кабинета "Петков"

България

|
Съб, 24 Септ 2022г. 19:57ч.
ОССЕ за изборите: Президентът e разпознаваем с критиките към кабинета "Петков"

Снимката е илюстративна

Президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с критични изявления относно решенията на предишното правителство. Това са част от заключенията в междинния доклад на мисията за наблюдение на предизборната обстановка, изпратена от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

“Президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с критични изявления относно решенията на предишното правителство", пишат докладчиците, цитирани от БНР.

Те отбелязват, че още през първата седмица на кампанията Министерството на икономиката публикува две изявления относно предполагаеми нарушения на двама бивши високопоставени държавни служители, свързани с една от партиите в четворната коалиция. В коалиционното правителство на Кирил Петков, министър на посоченото ведомство бе лидерът на БСП Корнелия Нинова. На нейно място президентът Радев назначи Никола Стоянов, който самата Нинова уволни няколко месеца по-рано като директор на ВМЗ Сопот. Самата Нинова каза, че правителството на Радев ще е реваншистко към БСП.

"Тонът на кампанията често е конфликтен, допълнително политизиращ проблемите, свързани с цените на газа и петрола, и случаи на обвинения в корупция", установяват наблюдателите.

Според наблюдателите предизборната кампания е "съсредоточена предимно върху разделението между участниците в изборите относно енергийните политики, инфлацията и растящите социалноикономически безпокойства, както и корупцията".

По отношение на медийната среда, те подчертават, че предизборната кампания се води основно във Фейсбук и ТикТок, печатните издания работят по-скоро като онлайн медии, а "разследващата журналистика, базираща се на данни, макар и да достига до по-малка аудитория, поддържа плуралистичен, основаващ се на факти дебат, и призовава към политическа отчетност".

БНР и БНТ са медиите, които се ползват с голямо обществено доверие.

В същото време според някои събеседници на мисията фактът, че обществената телевизия се управлява от изпълняващ длъжността директор "създава несигурност и обезсърчава аналитичното отразяване, както и журналистическия контрол над участниците в изборите".

Визира се генералният директор Емил Кошлуков, чийто мандат изтече още през лятото, но той запази поста си след като Съветът за електронни медии се провали с избора на нов генерален директор. Това се случи благодарение на комисарите, назначени от квотата на президента Румен Радев - председателят на СЕМ Соня Момчилова и Габриела Наплатанова - нов директор не бе избран.

По този начин Кошлуков бе бетониран в БНТ и за предизборна кампания, в която обществената телевизия има важна роля.

mediapool.bg