Кламер БГ - Новини: ОЛАФ засече измами на български фермери за 10 млн. евро

ОЛАФ засече измами на български фермери за 10 млн. евро

Европа

|
Вт, 03 Септ 2019г. 17:25ч.
ОЛАФ засече измами на български фермери за 10 млн. евро

Български фермери са източили с измами около 10 млн. евро от европейските фондове през 2018 г., сочи доклад на Европейската служба за борба с измамите с евросредства (ОЛАФ) за дейността й през 2018 г., публикуван във вторник.

В него се посочва, че български селскостопански дружества, които вече са достигнали въведения от 2015 г. таван за получаване на европейски субсидии, регистрират нови – привидно независими дружества, за да получават още средства от Евросъюза. При измамната схема тези свързани с достигналите лимитите фирми са регистрирани често на същия адрес като на създалия ги оператор. Те имат общи кредитори, гаранти и доставчици.

Според ОЛАФ загубите в тези случаи за европейския бюджет са били около 10 млн. евро, но измамата ощетява и местното земеделие, тъй като ограничава конкуренцията, спира инициативността в сектора и възпрепятства селскостопанския ръст на страната.

В доклада не се посочва кои са замесените в схемата дружества и какво ще се предприеме срещу тях. Очаква се от следващата година с подобни казуси да започне да се занимава европейската прокуратура.

Това е вторият сериозен случай на установена от ОЛАФ измама в България с европейски средства за земеделието.

През 2007 г. съвместна акция на българската, германската и швейцарската прокуратура по сигнал на ОЛАФ разби схема, по която български фирми са източили 7.5 млн. евро. Чрез фалшиви документи бяха внасяни у нас стари селскостопански машини, но представяни за нови и плащани с пари по предприсъединителната програма САПАРД. Поредицата заведени дела срещу близките до БСП бизнесмени Людмил Стойков, Марио Николов и още петима души прераснаха в мегадело, но то катастрофира в съда, прехвърлено бе в създадения специализиран съд, където обвиняемите бяха оправдани на първа инстанция.

От доклада на ОЛАФ става ясно, че сигналите за измами в България са подавани основно от частния сектор – от 46 общо сигнала за годината едва три са дошли от държавния сектор.

През миналата година ОЛАФ е приключил 167 разследвания на измами, препоръчал е възстановяване на 371 млн. евро неправомерно ползвани средства в европейския бюджет и е започнал 219 нови разследвания.

mediapool.bg