Кламер БГ - Новини: Всички 83 проби за коронавирус от днес са отрицателни

Всички 83 проби за коронавирус от днес са отрицателни

България

|
Четв, 05 Март 2020г. 22:11ч.
Всички 83 проби за коронавирус от днес са отрицателни

Всичките 83 проби на хора от цялата страна, които бяха изследвани днес за коронавирус, са отрицателни, съобщи националният оперативен щаб в четвъртък вечерта. Изследвани са 19 души от ВМА, 30 проби от националната референтна лаборатория на хора от цялата страна и 34 от лабораторията в Стара Загора.

По-рано председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че във всичките случаи става въпрос за хора, приети в болница с гриподобни симптоми.

В началото на седмицата беше решено да се разшири кръгът на хората, които да бъдат изследвани за коронавирус, като бъдат обхванати лежащо болни в инфекциозните отделения на страната, които в момента са пълни заради повишена заболевамеост от грип B. По-рано Мутафчийски съобщи, че в Благоевград няма нито едно свободно легло.

"Ще изпратим писмо до съответните служби, които отговарят за болничното лечение, за да се уточни с какви средства разполагаме, ако коронавирусът дойде и у нас. Ако се наложи, ще се претрансформират отделенията", каза ген. Митафчийски.

Той съобщи, че във ВМА също е изчерпан капацитетът от легла. Има още 40 легла, които ще са на разположение след закриване на психиатричната клиника.

Болниците в страната разполагат общо с 741 инфекциозни легла, които могат да бъдат удвоени в рамките на 24 часа при необходимост, обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той опроверга и обясни с погрешна интерпретация на негови думи от вчера пуснатата от някои медии новина за българи с коронавирус в Сидни. На редовния брифинг вчера Кунчев съобщи, че здравните власти са получили информация от Австралия за двама български граждани, които са били контактни със заразен с коранавирус по време на полет от Доха до Сидни.

При излъчване на обясненията му днес по БНР те са били погрешно интерпретирани и публикувани от някои медии като новина, че двамата българи са болни, което не е вярно. Единият от тях, който е мъж, се е върнал в България и в момента се изследва, но е здрав и няма никакви симптоми. А момичето, което работи в Сидни, не се е върнало и за нея няма данни.

mediapool.bg