Кламер БГ - Новини: Още не е ясна причината за смъртта на таксиметровия шофьор в кв. "Разсадника"

Още не е ясна причината за смъртта на таксиметровия шофьор в кв. "Разсадника"

България

|
Пон, 10 Окт 2022г. 13:22ч.
Още не е ясна причината за смъртта на таксиметровия шофьор в кв. "Разсадника"

Протести с блокада на кръстовища тръгнаха от кв.

Причината за смъртта на 34-годишния таксиметров шофьор Христо Трайков, починал в събота след свада на пътя, все още не е ясна, разбра се от съобщение на прокуратурата. Назначена е медицинска експертиза и се чакат резултатите от нея. Случаят обаче остава забулен в мистерия – разследващите разполагат с противоречиви свидетелски показания.

Шофьорът загина в събота след свада в столичния квартал "Разсадника". Досега е изяснено, че той е влязъл в забранена улица, където се засякъл с идваща насреща кола. Между него и пътуващия в другия автомобил възникнала свада, която прераснала в бой. Малко по-късно таксиметровият шофьор повикал брат си на помощ. Роднината твърди, че малко след пристигането му мъжът починал.

Случаят предизвика сериозно напрежение. Жители на ромския квартал "Факултета" излязоха на протест и блокираха няколко улици с настоявания за справедливо наказание. В неделя при тях отиде лично главният прокурор Иван Гешев, за да им обещае, че разследващите ще си свършат работата.

Арест

Заради инцидента е арестуван 23-годишен мъж, съобщи прокуратурата. Той е задържан за 72 часа и обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост. Данните по делото сочат, че той се е возел в колата на приятелката си, която се засякла с таксито. Тогава двамата мъже слизат от колите и започва свадата. Спречкването прераства в бой, по време на който приятелката на обвиняемия се обажда в полицията. Двамата се връщат в колите си, но след малко отново започват да се бият. В крайна сметка са разтървани от случайни минувачи и пристигналите полицаи.

"Показанията на свидетелите не са еднопосочни по отношение на размяната на удари и по отношение на това кой от двамата първи нанася удар на другия. Част от свидетелите заявяват, че са видели как водачът на таксито набира някого по телефона и след малко пристигат трима мъже, които заедно с таксиметровия шофьор започват да бият обвиняемия. Други свидетели, напротив, твърдят, че обвиняемият е нанесъл побой на таксиметровия шофьор", пише в съобщението на прокуратурата.

Братът на починалия разказва, че бил извикан на помощ. При пристигането брат му седял в колата си и само посочил кой го е удрял. Малко след това починал

До момента са разпитани 17 свидетели. Полицията се опитва да установи дали има записи от охранителни камери както от района на инцидента, така и по маршрута да двете коли. Арестуваният е криминално проявен. Не е вярно твърдението, че с него имало още десетина души, които са удряли починалия шофьор, заявяват от прокуратурата.

Спокойно

Без сериозни щети и без задържани са приключили протестите в София късно снощи, провокирани от убийството на Трайков, съобщават от МВР. В неделя жители на кв. “Факултета“ блокираха ключови кръстовища в стоицата с искане за справедливост.

Близки, колеги и роднини на починалия 34-годишен таксиметров водач настояха случаят да не бъде потулен, разследването да е прозрачно и виновните за смъртта да бъдат открити.

Те спряха движението по булевардите "Константин Величков", "Тодор Александров" и "Александър Стамболийски". На бул. "Сливница" напрежението се обостри и се наложи да се включи и кордон от полицаи.

По данни на МВР, има обърнати контейнери за боклук. Посочва се и за материални щети по една кола, шофьорът на която направил опит все пак да мине през блокадата.

Полицейското присъствие беше засилено през цялата нощ.

mediapool.bg