Кламер БГ - Новини: Няма данни за престъпление: Съдът прекрати делото срещу Иво Прокопиев за "Каолин"

Няма данни за престъпление: Съдът прекрати делото срещу Иво Прокопиев за "Каолин"

България

|
Вт, 06 Апр 2021г. 11:10ч.
Няма данни за престъпление: Съдът прекрати делото срещу Иво Прокопиев за "Каолин"

Делото за продажбата на "Каолин" срещу бизнесмена и издател на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев е окончателно прекратено. Това е станало с решение на Софийския апелативен съд. Прокопиев бе обвинен в пране на пари заедно с още двама души – Иван Ненков и Константин Ненов. Тезата на прокуратурата бе, че те са знаели, че имуществото, което продават, е придобито чрез престъпление. "Каолин" бе продаден на немската компания "Кварцверке" през 2013 г.

Делото срещу Прокопиев е поредното шумно разследване, което се проваля. През 2019 г. прокурори нахлуха в офисите му на бул. "Цар Освободител", за да събират доказателства. Тогавашният шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек твърдеше, че с повдигнатите обвинение "не се засяга" издателската дейност на Прокопиев. Тази теза бе повтаряна многократно и от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Липса на престъпление, а не липса на доказателства

От определението на САС става ясно, че прокурорът е прекратил разследването още през миналия октомври. В самото постановление обаче не са били формулирани мотиви и затова адвокатът на Прокопиев го е обжалвал с настояването делото да се прекрати поради липса на престъпление.

В постановлението прокурорът е записал, че наистина няма данни за извършено престъпление. Едновременно с това обаче се е опитал да обясни, че прекратява делото заради недоказаност на обвинението. Според съда това е недопустимо.

"При положение, че при така установената фактология, правилно прокурорът е констатирал отсъствието на престъпление, не само ненужно, а и недопустимо е било при наличието на по-силното основание за прекратяванена наказателното производство да излага мотиви и да обосновава недоказаност на същото това обвинение", пише в съдебното определение.

В него се посочва още, че липсва и т.нар. предикатно престъпление, тъй като предприятието "Каолин" е било придобито чрез публичен търг. Т.е. не може да става дума за пране на пари, защото те не са незаконно придобити.

Натиск

Това не е единственото дело срещу Прокопиев. Той е обвиняем и за продажбата на държавния дял на от дружеството EVN. Обвиняеми по това дело са още бившите министри от първия кабинет "Борисов" – Трайчо Трайко и Симеон Дянков.

По него Прокопиев е обвиняем за едно изказване по време на заседание на Съвета за социално сътрудничество.

На първа инстанция всички бяха изцяло оправдани.

mediapool.bg