Кламер БГ - Новини: Няма да се разфасоват прасета под коледната елха в Пловдив

Няма да се разфасоват прасета под коледната елха в Пловдив

България

|
Ср, 19 Дек 2018г. 12:48ч.
Няма да се разфасоват прасета под коледната елха в Пловдив

Кметът на Пловдив Иван Тотев изненадващо обяви в сряда, че няма да има разфасоване на прасета под коледната елха по случай Рождество Христово на 26 декември. По думите му, поканата за коледното разфасоване била плод на "социален експеримент" с цел предизвикване на провокация и дебат преди встъпване на Пловдив като европейска столица на културата през 2019 г.

"Експериментът и провокацията, която искахме да направим в контекста на старта на "Пловдив 2019", трябваше да продължи поне 24 часа. Дебатът, който искахме да провокираме, беше за спазване на традициите в съвременното изкуство. Това беше много хубав социален експеримент", каза кметът на Пловдив пред Нова телевизия.

Той обясни, че на 26 декември все пак ще има коледен концерт с коледари пред общината. Ще има и почерпката за гражданите със свинско, но храната ще бъде разфасована предварително.

"Не на това място ще са прасетата... Нали не си представяте, че пред общината на втория по големина град ще има (разфасоване на) прасета?", попита Тотев.

По време на сесията на общинския съвет Иван Тотев покани всички пловдивчани пред общината, където Ути Бъчваров щял да помага с разфасоването на две прасета. Кратката реч на Тотев звучеше много убедително. В българския контекст почти никой не се усъмни, че кметството наистина е взело две прасета, за да бъдат показно разфасовани на площада. Кметът обясни пред общинския съвет, че целта е да се покажат на по-младите пловдивчани старите български традиции.

"Социалният експеримент" на Пловдив с прасетата много прилича на "социалния експеримент" с прословутия ремонт на ул. "Граф Игнатиев" в София. Преди месец проектантите на ремонта сложиха ограничители по протежение на трамвайните релси, които моментално бяха оприличени на надгробни плочи от някои граждани. Върху част от ограничители се появиха дори шеговити епитафии за погребаните 24 милиона лева под паважа.

След вълната от подигравки в социалните мрежи проектантите махнаха ограничителите с обяснението, че са ги сложили временно, за да видят как ще изглеждат.

Ето как Иван Тотев покани съгражданите си на разфасоване на две прасета...

mediapool.bg