Кламер БГ - Новини: Норвегия оправда сина на руски бизнесмен, близък до Владимир Путин

Норвегия оправда сина на руски бизнесмен, близък до Владимир Путин

Свят

|
Четв, 08 Дек 2022г. 13:39ч.
Норвегия оправда сина на руски бизнесмен, близък до Владимир Путин

Андрей Якунин

Синът на руски бизнесмен, близък до Владимир Путин, беше оправдан от норвежки съд по дело за нарушаване на забраната руски граждани да пилотират дронове в страната, предаде Асошиейтед прес.

Андрей Якунин има и руско, и британско гражданство. Той беше арестуван в град Хамерфест, Северна Норвегия на 17 октомври, след като плавал с платноходка около арктическия архипелаг Свалбард и покрай бреговете на Норвегия.

Докато преминавал около Свалбард 47-годишният Якунин разполагал с два дрона, които са били пилотирани няколко пъти над архипелага, разположен на повече от 800 км от континенталната част на Норвегия. Съдът посочва, че самият той е извършил част от полетите по време на плаването си, както и докато практикувал алпийско катерене.

Норвежки закон постановява, че руски компании и граждани нямат право да използват летателни апарати "за кацане, излитане или полет над норвежка територия". Страната не е член на Европейския съюз, но често прилага идентични мерки и прие забраната след началото на войната в Украйна.

Съдът, който разглежда делото, отсъди снощи, че пилотирането на дрон като хоби не попада под ударите на закона. "Удоволетворени сме, но не и учудени от решението на съда, който прецени, че Андрей Якунин не е извършил престъпление в Норвегия", коментираха неговите адвокати.

От прокуратурата, която поиска 120 дни затвор за Якунин, обявиха, че ще внесат протест срещу съдебното решение.

Андрей Якунин е син на руския бизнесмен Владимир Якунин, близък приятел на президента Владимир Путин. Якунин старши беше включен в списъка със санкционирани лица от Държавния департамент на САЩ след анексирането на Крим през 2014 г.

Сигналите за забелязани полети с дронове в близост до петролни и газови платформи на големия скандинавски износител и член на НАТО зачестиха през последните седмици. Норвегия задържа няколко руски граждани за полети с дронове или заснемане на стратегически за страната обекти.

mediapool.bg