Кламер БГ - Новини: Норвегия и Финландия шампиони в отборните спринтове в ски бягането

Норвегия и Финландия шампиони в отборните спринтове в ски бягането

Спорт

|
Ср, 19 Фев 2014г. 16:59ч.
Норвегия и Финландия шампиони в отборните спринтове в ски бягането

Отборите на Норвегия и Финландия взеха олимпийските титли при жените и мъжете в отборните спринтове в ски бягането на олимпийските игри в Сочи.

Победата на норвежките при жените бе много убедителна - Ингвилд Флугстад Йостберг и Марит Бьорген изпревариха с повече от 9 секунди финландките Айно-Кайса Сааринен и Керту Нисканен. Трети са представителките на Швеция Ида Ингемарсдотер и Стина Нилсон.

За Бьорген това е пета олимпийска титла в кариерата и втора в Сочи след победата й на 15 километра скиатлон. Бьорген има общо девет олимпийски медала.

С тази победа пък Норвегия излезе на първо място в класирането по медали с осем първи, четири втори и седем трети места.

Финландия спечели едва първата си олимпийска титла в Сочи в мъжкия отборен спринт. За разлика от женските отбори обаче това стана след много драбатична борба в последните метри.

Откъсналите се от останалите представители на Финландия, Русия и Германия Сами Яухоярви, Никита Крюков и Тим Чарнке стигнаха заедно до стадиона, но на последния завой финландецът засече германеца, той падна, закачи и забави руснака. Това даде предимство на Яухоярви, който се откъсна и финишира като победител. Заради падането на германеца пък бронзовите медали отидоха при отбора на Швеция.

Българската щафета в състав Андрей Гридин и Веселин Цинзов отпадна в полуфиналите, като завърши на десето място във втората серия.

mediapool.bg