Кламер БГ - Новини: Партията на австрийския премиер вдига рейтинг след скандала с коалиционния партньор

Партията на австрийския премиер вдига рейтинг след скандала с коалиционния партньор

Европа

|
Пон, 20 Май 2019г. 15:17ч.
Партията на австрийския премиер вдига рейтинг след скандала с коалиционния партньор

Подкрепата за партията на австрийския премиер Себастиан Курц се е повишила след разпада на правителството заради корупционните разкрития, свързани с коалиционния партньор, сочи първото социологическо изследване след скандала, публикувано в понеделник.

Рейтингът на неговата Народна партия е 38%, с четири процентни пункта повече спрямо предходното изследване, извършено от Research Affairs Institut в периода 18-20 май.

В същото време крайнодясната Партия на свободата, чийто лидер Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка в събота след компрометиращо видео, изобличаващо го в политически и бизнес сделки с руснаци, пада с 5 пункта до 18% подкрепа.

Вследствие на скандала Курц поиска предсрочни избори и австрийският президент предложи те да са през септември.

Премиерът заяви, че би искал да получи достатъчно подкрепа на предсрочния вот, за да продължи да управлява самостоятелно, без коалиционен партньор. Подобна ситуация в Австрия за последно е имало в началото на 1980-те години, когато в парламента имаше само три партии, отбелязва агенция Блумбърг.

Междувременно австрийският министър на транспорта Норберт Хофер бе избран за председател на Австрийската партия на свободата на мястото на досегашния ѝ лидер и вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе, предаде Франс прес.

Ръководството на партията единодушно назначи Хофер, бивш кандидат за федерален президент, за нов председател на АПС, гласи декларация на партията.

mediapool.bg