Кламер БГ - Новини: Новозаразените с Covid-19 в Русия трети пореден ден са под 8000

Новозаразените с Covid-19 в Русия трети пореден ден са под 8000

Коронавирус

|
Пет, 19 Юни 2020г. 18:21ч.
Новозаразените с Covid-19 в Русия трети пореден ден са под 8000

Руският оперативен щаб за борба с коронавируса съобщи за регистрирани 7972 новозаразени през последното денонощие, с което общият им брой в страната достигна 569 063 от началото на кризата. Трети ден поред броят на новозаразените е под 8 хиляди. Увеличението за деня е 1,4 процента, което говори за затихване на епидемията, отбелязва ТАСС.

Починалите се увеличиха със 181, или общо 7841 досега. Според данните на щаба това представлява 1,81 процента от всички инфектирани в Русия.

Коефициентът за разпространение на коронавируса в Русия в петък остава 0,92, или практически без промяна за денонощието. В столицата Москва, която бе най-голямото огнище на епидемията, той спадна до 0,77, което е минимално равнище за седмицата, следва от данните на щаба.

В момента под медицинско наблюдение заради подозрение за коронавирусна инфекция или под карантина се намират над 310 000 души в страната.

В навечерието на конституционния референдум в Русия, пренасрочен за 1 юли, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че участието в гласуването от епидемиологична гледна точка не е по-опасно от посещение в магазин, предаде ТАСС.

Той напомни, че правилата за гласуване, определени от ЦИК съвместно с Роспотребнадзор (руската агенция за защита на потребителите - б.р.) имат за цел максимално да гарантират безопасността на хората, които ще отидат до урните.

При спазване на тези правила "гласуването не е по-опасно от посещение в обикновен хранителен магазин", посочи Песков, явно опитвайки се да успокои избирателите.

Референдумът първоначално бе насрочен за 22 април, но заради разразилата се епидемия от коронавируса бе пренасрочен за 1 юли, за което президентът Владимир Путин подписа и съответен указ.

За да избегне голямо струпване пред урните в изборния ден руската ЦИК предвиди и широка възможност за ранно гласуване (между 25 и 30 юни), за гласуване извън избирателните секции, за безконтактно гласуване у дома, за дистанционно електронно гласуване в редица региони и за гласуване по местонахождение чрез механизма "Мобилен избирател". Гласуване по пощата почти няма да се използва.

Руснаците трябва да одобрят редица поправки в конституцията, сред които и нулиране на досегашните президентски мандати на Путин, което ще му даде възможност да остане на власт още 12 години след изтичането на сегашния му мандат.

mediapool.bg