Кламер БГ - Новини: Ново кино от България и Финландия в програмата на "Гьоте Филм Фокус"

Ново кино от България и Финландия в програмата на "Гьоте Филм Фокус"

Общество

|
Вт, 07 Май 2019г. 15:33ч.
Ново кино от България и Финландия в програмата на "Гьоте Филм Фокус"

Първото издание на новата филмова поредица "Гьоте Филм Фокус" започва през май с програма от български и финландски филми, избрани от многократно отличавания режисьор Тонислав Христов. "Гьоте институт"- България е озаглавил първото си издание "Преплитане: Ново кино от България и Финландия"

.

Програмата събира най-актуалното игрално и документално кино на двете страни. Тя е продължение на сътрудничеството между София и Хелзинки по общоевропейската инициатива "Freiraum" (Свободно пространство) на Гьоте институтите в Европа и цели да се разширят общият мироглед за свободата в Европа днес.

Много културни, политически и социални аспекти различават България и Финландия. Дали разбирането за "свобода" също е един тях? Чрез погледа на българския документален режисьор-сценарист, живял и творил в двете страни, кинопрограмата ще се опита да изрази "преплитането" на представите за свободата.

Куратор на програмата от български и финландски филми е режисьорът Тонислав Христов, възпитаник на университета "Метрополиа" в Хелзинки.

Програмата ще бъде открита с неговия документален филм "Пощальонът", а след прожекцията публиката ще има възможност да дискутира с Тонислав Христов.

Филмите от програмата ще бъдат прожектирани на оригиналния език с английски субтитри в културен център G8 в София до 12 май.

Българските филми ще бъдат със свободен вход, а за финландските билетите са на цена от 7 лева.

mediapool.bg