Кламер БГ - Новини: Ново изостряне на напрежението в Нагорни Карабах

Ново изостряне на напрежението в Нагорни Карабах

Свят

|
Нед, 04 Окт 2020г. 12:04ч.
Ново изостряне на напрежението в Нагорни Карабах

Въоръжените сили на Армения са подложили на ракетен обстрел азербайджанския град Ганджа, разположен в западната част на страната, съобщи в неделя Хикмет Гаджиев, помощник на азербайджанския президент.

"От територията на Армения са изстреляни ракети по територията на град Ганджа", каза той.

Министерството на отбраната на Армения твърди, че от територията на страната не е откриван огън срещу Азербайджан. "По Азербайджан не е откриван огън от арменска територия", написа във "Фейсбук" говорителката на министерството Шушан Степанян.

По-рано днес бе съобщено за нови удари, последвани от експлозии, в Степанакерт, столицата на Нагорни Карабах. Сирените се включиха в 9,30 часа, малко преди да отекнат няколко експлозии, според журналисти на АФП.

Азербайджанските власти заявиха, че са предприели ответни действия след ракетен обстрел на арменските сепаратисти от Степанакерт.

Ситуацията в Нагорни Карабах се изостри на 27 септември, когато в анклава избухнаха въоръжени сблъсъци. В Азербайджан и Армения беше въведено военно положение и е обявена мобилизация. И двете страни съобщават за убити и ранени, включително цивилни. Твърди се, че загиналите вече са над 240.

Баку и Ереван от десетилетия са в тлеещ конфликт заради Нагорни Карабах - етнически арменски регион на Азербайджан, който се откъсна от Баку във войната през 90-те години, отнела живота на около 30 000 души.

В последните седмици и двете страни се противопоставиха на международните призиви за прекратяване на огъня, обвинявайки другата страна, че първа е започнала новите сблъсъци, които прераснаха в най-тежките боеве от прекратяването на огъня през 1994 г.

mediapool.bg