Кламер БГ - Новини: Новият нидерландски парламент положи клетва

Новият нидерландски парламент положи клетва

Европа

|
Ср, 06 Дек 2023г. 17:12ч.
Новият нидерландски парламент положи клетва

Герт Вилдерс

Новият състав на долната камара на нидерландския парламент положи клетва днес - две седмици след изборната победа на крайнодясната партия на Герт Вилдерс, която отекна в цяла Европа, предаде Асошиейтед прес.

Разговорите за сформиране на нова управляваща коалиция обаче все още са в начален етап. Специално натоварен със задачата човек продължава да обсъжда с лидерите на партиите, които евентуално може да се коалират, за да съставят следващото правителство на Нидерландия.

Сега страната е управлявана от четирипартийна коалиция, оглавявана от премиера Марк Рюте.

Очаква се човекът, водещ проучвателните разговори, да внесе доклад в парламента вероятно следващата седмица, за следващата стъпка в процеса на формиране на коалиция.

Рюте, който е най-дълго управлявалият нидерландски премиер, ще продължи да изпълнява длъжността, докато бъдещото правителство положи клетва. Разговорите за сформиране на последната коалиция на Рюте отнеха около девет месеца, което бе рекорд, отбелязва АП.

Антиислямистката и антимигрантска Партия на свободата на Вилдерс спечели 37 места в 150-местната долна камара на парламента на изборите на 22 ноември, което го направи фаворит за наследник на Рюте. Поне двама от неговите потенциални коалиционни партньори обаче се противопоставят на някои от предизборните му обещания, които смятат за противоконституционни.

Партията Нов обществен договор на християндемократа Питер Омцигт има 20 места в новия състав на долната камара на нидерландския парламент, но засега изразява нежелание да участва в коалиция с Вилдерс.

"Не на ислямските училища, Корани и джамии" в Нидерландия, гласи един от предизборните лозунги на Вилдерс. Програмата му обаче не посочва как той ще постигне това.

Нидерландската конституция гарантира правата на хората, включително свободата на религията.

Дилан Йешилгьоз-Зегериус, новата лидерка на Народната партия за свобода и демокрация, която дълго време бе ръководена от Рюте, каза, че тя не иска либералната формация да участва в коалиция с Вилдерс, но обеща да подкрепи десноцентристка коалиция в парламента.

Новият състав на долната камара на нидерландския парламент е съставен от 15 различни партии и за 67 от 150-те депутати това е първи мандат в законодателния орган, отбелязва АП.

mediapool.bg