Кламер БГ - Новини: Новият затвор край Самораново ще струва над 35 млн. лв.

Новият затвор край Самораново ще струва над 35 млн. лв.

България

|
Пет, 19 Авг 2022г. 13:14ч.
Новият затвор край Самораново ще струва над 35 млн. лв.

Новият затвор край Самораново ще струва над 35 млн. лв.

Новият "пилотен" затвор край дупнишкото село Самораново ще струва над 35 млн. лв. Това става ясно от обявена преди дни обществена поръчка от министерството на правосъдието. Срещу тази сума трябва да бъде изграден цял комплекс от сгради с контролно-пропускателни пунктове и ограда. На мястото ще има и обучителен център с хотелска част, работилници, параклис, училище, зала и библиотека.

Министерството прави втори опит да проведе успешен търг за строителството. Първата поръчка бе прекратена със странни мотиви, като се появи подозрение, че заради забавянето на процедурите и поскъпването на строителните материали и дейности отделените средства просто не бяха достатъчни.

Норвежкият механизъм

Изграждането на затвора ще бъде платено по линия на Норвежкия финансов механизъм. Идеята на т.нар. пилотен затвор е в сградата да няма килии с решетки, а движението на осъдените да е свободно. В новото здание ще има 200 стаи за общо 400 души.

Поръчката е разделена на две части. В първата са включени сградата на затвора, както и по-голямата част от строителството на останалите. Във втората фаза трябва да се изградят преходното отделение, в което затворниците прекарват известно време след пристигането си, училището, залата и библиотеката.

Първата фаза трябва да бъде завършена най-късно до 30 април 2024 г. Това е крайната дата за допустимост на разходи по Норвежкия финансов механизъм. За строителството по втората е определен срок от 1 година.

От времето на комунизма

Ако затворът в Самораново бъде построен, той ще е първият нов от над 30 години. И в момента в близост до селото има общежитие с общ режим за осъдени за леки престъпления. "Най-младият" затвор у нас е този в Плевен, започнал да функционира в началото на 80-те години на миналия век. Софийският пък е най-старият – изграждането му започва преди почти 120 години.

Многократно през изминалите години различни правителства са обещавали строителството на нов затвор, но уверенията, че това ще се случи са оставали на хартия. Освен с пренаселеността им България има огромни проблеми и с нечовешките условия в затворите. Държавата е осъждана многократно. През последните се забелязва положителна тенденция – затвори и арести се ремонтират, главно с помощта на Норвежкия финансов механизъм.

mediapool.bg