Кламер БГ - Новини: Новите министри продължават управленския курс

Новите министри продължават управленския курс

България

|
Четв, 20 Септ 2018г. 14:19ч.
Новите министри продължават управленския курс

Тримата новоизбрани от парламента в четвъртък министри на регионалното развитие Петя Аврамова, на транспорта Росен Желязков и на вътрешните работи Младен Маринов напълно в реда на нещата декларираха, че ще продължат управленските политики на ГЕРБ в тези сектори и приемственост в работата на предшествениците си, подали оставка заради катастрофата край Своге.

Досегашният депутат Аврамова обяви пред

журналисти в парламента, че ще продължи да разчита на помощта на оттеглилия се Николай Нанков, а в кулоарите на парламента председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че назначаването на бившия регионален министър за заместник на новия е е добро решение.

"Министър-председателят е този, който ще прецени дали ще бъде назначен Николай Нанков за заместник-министър, но смятам, че ако се стигне до подобен подход, това ще бъде едно добро решение, за да може действително да се продължи това, което е по сроковете както за тол системата и разбира се, по всички програми, които са свързани с "Региони в растеж", каза Цветанов. Самият Нанков не пожела да се ангажира с точен отговор на въпроса дали ще стане заместник на Аврамова, но не изключи тази възможност.

Аврамова с приоритети ефективност, качество и контрол

Имам три приоритета, които ще държа да спазваме в работата си - ефективност, качество и контрол, каза след гласуването на назначението й Петя Аврамова пред журналисти в парламента. Тя бе придружена от Нанков.

"Съзнавам отговорността, която поемам с поста. Ще държа на приемствеността и ще продължа всички добри политики на предходните министри - Нанков и Павлова“, заяви още Аврамова и допълни, че за нея " ще бъде безкрайно ценно" да използва знанията и опита на предшественика й. "Ще разчитам на професионализма, на опита и на компетенциите на всички служители в МРРБ. Ще работя съвместно с общините, с бранша и съсловните организации“, декларира тя.

"Вярвам, че с ангажираността на всички в законодателната власт, ще успеем да свършим работата, която ни предстои за облагородяване на страната, за добра градска среда и пътища“, посочи още Аврамова.

Нанков на свой ред каза: "Изключително удовлетворен и щастлив съм от това, че оставяме подредена къща на добър стопанин - г-жа Аврамова". Той обяви своята убеденост, че ще бъде продължен темпът на изпълнение на приоритетите на ГЕРБ в управленската програма.

Аврамова пък каза, че "а мен е ценна неговата подкрепа и в законодателната власт, би била ценна и подкрепата, ако той е в екипа на МРРБ", а Нанков посочи, че понякога в политиката не винаги личният избор е водещ. "Моето предпочитание е наистина на заден план, в тези моменти трябва да сме отговорни, рационални и разумни", каза той.

Желязков ще работи тясно с парламента

Новият транспортен министър Росев Желязков, който досега ръководеше Комисията за регулиране на съобщенията, посочи пред медиите, че е запознат с всички процеси, които са на дневен ред в министерството, като предстои приоритизиране следващите стъпки. Той благодари на предшественика си Ивайло Московски, с когото работили дълги години в различни качества, но винаги конструктивно – особено в сферата на електронното управление, на информационните технологии и съобщенията.

"Първото нещо, разбира се, е да се видим заедно с моя предшественик и неговия екип, да се създадат условия за нормална приемственост, да се внесе необходимото успокоение в работата и непрекъсваемостта на процесите и да се приоритизират следващите стъпки. Това, което ще бъде направено в конкретика, ще бъде артикулриано в парламента и пред медиите в близките дни“, каза новият транспортен министър.

"Ангажиментът, който мога да поема, е да опитам всички скептични усещания за усвояването на ресурси и процедури да получат своите структурни и формални гаранции за законосъобразност и ефективност", декларира преди това той в пленарна зала и обеща на депутатите да работи в тясно сътрудничество с тях.

Оттеглящият се Ивайло Московски посочи пред журналисти, че секторът е тежък и за управляването му трябват много лични качества.

"Вярвам и с очите си съм видял и съм бил свидетел на начина, по който той (Желязков) работи, и съм убеден, че притежава всички необходими качества, за да се справи с всички предизвикателства. Секторът се намира в устойчиво състояние“, каза още Московски.

"Една част от проектите по оперативната програма "Транспорт“ по обективни причини заради обжалвания закъсняха няколко месеца – там е необходимо персонално да се влезе в детайли и да се компенсира малката забава. Разговаряли сме с моя екип, че основна задача е да се стабилизират финансово железниците, които бяха на практика във фалит, и към днешна дата това е факт. Дълговете са трансформирани от дългове към банките в много малка степен към бюджета с нотифицирана държавна помощ“, каза още Московски и обясни, че оттук нататък Росен Желязков и екипа му трябва да продължат с модернизирането на железниците.

На въпрос дали ще се върне като депутат в Народното събрание, Московски отговори, че предстои да си помисли по този въпрос.

Маринов ще продължава реформите и ще набляга на обучението в МВР

Новоизбраният вътрешен министър и досегашен главен секретар на МВР Младен Маринов ще продължи посоката на реформи на предшественика си Валентин Радев, наблягайки и на обучението на служителите на силовото ведомство.

Това стана ясно по време на церемонията по встъпването му в длъжност, веднага след като депутатите гласуваха рокадите в кабинета в четвъртък.

"Акцент и приоритет ще ми бъде обучението, тъй като мога да кажа, че говорим за реформи – за 28 години съм реформиран много пъти, всички колеги тук са реформирани. Някак думата реформа вече в министерството повече внася страх и несигурност сред състава отколкото надежда за нещо по-добро. Реформи трябва да има и ще продължи да има реформи", заяви Маринов, изказвайки благодарности на семейството си за проявеното към него търпение през годините.

Преди него Валентин Радев отчете подчертано положително сравнително краткия си престой в МВР и не спести похвали за приемника си, определяйки го като "изграден професионалист".

"Аз съм го избрал за главен секретар, още тогава съм го оценил, а сега му се радвам като избран за министър на вътрешните работи", добави вече бившият вътрешен министър, уверявайки Маринов, че ще може да разчита на помощта му в парламента за изпълнението на планираната управленска реформа в МВР.

Новият вътрешен министър отказа да коментира кой ще го наследи на поста главен секретар на МВР, но Цветан Цветанов коментира, че предстои неговото име да бъде съгласувано между президента, премиера и министърът на вътрешните работи.

Вече са обсъждани определени имена, стана ясно от думите на Цветанов, но "това е в компетентността на министър-председателя, на министъра на вътрешните работи и, разбира се, след съответната съгласувателна процедура с президента Румен Радев".

"Тук вече няма как да не се направи задължителното съгласуване, когато говорим за назначаване на висши професионални фигури в сектора за сигурност“, коментира Цветанов.

mediapool.bg