Кламер БГ - Новини: Нови три жалби срещу регистрацията на коалиция "Да, България"

Нови три жалби срещу регистрацията на коалиция "Да, България"

България

|
Пон, 13 Фев 2017г. 19:15ч.
Нови три жалби срещу регистрацията на коалиция "Да, България"

Нови три жалби са постъпили в ЦИК срещу решението й да регистрира коалиция "Да, България" за предстоящите на 26 март парламентарни избори, става ясно от сайта на комисията.

След като в края на миналата седмица турски търговец на килими атакува участието на коалицията със "Зелените" и ДЕОС във вота, сега това прави и съдържател на сексшоп. От жалбата на Яне Георгиев Янев става ясно, че пред магазина си е събирал подписи за коалицията, но е разочарован от участието на "Зелените" в нея.

Според абсурдните му аргументи "едно е гей, съвсем друго е горски и трябва да се прави разлика". Янев посочва още, че допускането на "Да, България" до изборите би попречило на бизнеса му: "Ако подобна подмяна на нашата воля бъде допусната, реално голяма група гей и фетишисти рискуват да бъдат излъгани и от това да пострада моят бизнес. Кой ще си купи вибратор от мен, след като е бил подведен и заблуден пред самия магазин, от самия мен да се подпише?"

Втората новопостъпила жалба е от Цветан Петков Петков, който разсъждава, че колацията между "Зелените" и ДЕОС под името "Да, България" "създава превратно впечатление у гражданите относно политическите субекти в коалицията и носи риск да ги злепостави".

Третата жалба е подадена от е "Таймс Медия" ЕООД с управител Вяра Георгиева Васева, която атакува регистрацията, защото при събирането на подписите за коалицията не било споменато участието на ДЕОС. Тя обаче е била подадена след изтичането на тридневния срок от обявяването на решението на ЦИК и няма да бъде допусната до разглеждане.

Новоучреденото движение "Да, България", "Зелените" и ДЕОС успяха само за ден да съберат безпрецедентните 20 000 подписа за регистрация на предизборната си коалиция. Това се наложи, след като 3 жалби в последния възможен момент забавиха регистрацията на "Да, България" в съда и така направиха невъзможно самостоятелното й участие във вота, тъй като срокът за подаване на документи в ЦИК изтичаше на 8 февруари.

Както е известно, Софийският градски съд (СГС) регистрира "Да, България" на 30 януари, но в последния ден от 7-дневния срок за обжалване на това решение в съда постъпиха 3 жалби, 2 от които се оказаха фиктивно подадени от името на двама от учредителите на партията. В тях бяха записани имената и адресите им, но липсваха ЕГН-та.

На следващия ден Вера Асенова, от чието име бе подадена една от жалбите, отиде заедно с председателя на "Да, България" Христо Иванов в Съдебната палата, за да я оттегли, след което обяви, че е станала жертва на измама с лични данни. По тази причини Иванов обяви, че мафията се е опитала да попречи на регистрацията на партията.

mediapool.bg