Кламер БГ - Новини: Нови случаи на африканска чума при диви свине в Силистренско

Нови случаи на африканска чума при диви свине в Силистренско

България

|
Пон, 11 Март 2019г. 17:26ч.
Нови случаи на африканска чума при диви свине в Силистренско

Нови случаи на африканска чума при диви свине в землището на Държавното ловно стопанство "Каракуз“, област Силистра, е констатирала Българската агенция по безопасност на храните. Изпитването на взетите проби на 6 март 2019 г. от Националната референтна лаборатория в София е потвърдило наличие на вируса при две животни, съобщиха от ведомството в понеделник.

Това са поредните случаи на заболяването у нас за 2019 година.

Ловното стопанство "Каракуз“ се намира в непосредствена близост до територията с последното намерено умряло диво прасе с положителна проба за африканска чума. Случаят бе установен на 25 февруари в землището на село Каблешково на територията на община Тервел.

За ограничаване на вируса са създадени инфектирана и буферна зони. Те обхващат територии от областите Добрич, Силистра и Варна. Агенцията ще извършва постоянни клинични прегледи за африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине.

Епизоотичната обстановка в трите области се следи редовно и изкъсо, посочиха от агенцията.

Тя припомня, че с високите си нива на смъртност, бързото и широко разпространение в природата и липсата на лечение и ваксина, африканската чума при домашните и дивите свине е изключително сериозно заболяване. Веднъж проникнала в държавата, болестта предизвиква мащабни загуби за националната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство, коментират от БАБХ.

Агенцията припомня, че отглежданите прасета в стопанства тип "заден двор“ трябва да са затворени и да нямат досег с диви прасета.

mediapool.bg