Кламер БГ - Новини: Нови безредици в Скопие, полицията използва водни оръдия и газ

Нови безредици в Скопие, полицията използва водни оръдия и газ

Балкани

|
Пет, 15 Апр 2016г. 08:17ч.
Нови безредици в Скопие, полицията използва водни оръдия и газ

Антиправителствените протести в македонската столица Скопие продължиха с нови безредици и през нощта срещу петък. За да разпръсне демонстрантите местната полиция използва дори водни оръдия и сълзотворен газ.

Масовото недоволство ескалира след решението на президента Георге Иванов да амнистира в аванс разследвани за корупция политици, бизнесмени и магистрати с мотива, че искал да успокои политическата обстановка преди предстоящите на 5 юни парламентарни избори.

Протестиращите пък настояват за отлагане на вота, заплашвайки в противен случай да го бойкотират. По време на протеста в сряда бе атакувана и изпочупена приемната в сградата на президентството.

В отгоров Георге Иванов даде специална пресконференция в четвъртък, на която повтори, че е прекратил делата, водени срещу управляващите от ВМРО-ДМПНЕ, както и срещу опозиционния лидер от СДСМ Зоран Заев, за да спомогне за постигането на политическо спокойствие и равно начало за всички участници в изборите.

Очаквано, изявлението му изобщо не успокои протестиращите, които отново се събраха пред сградата на Собранието няколко часа по-късно, след което се преместиха пред централата на ВМРО-ДПМНЕ. Там полицията използва сълзотворен газ и изтласка можеството към сградата на правителството. След това бе атакувана редакцията на в. „Република“.

Едновременно с антиправителствените протести в Скопие се проведе и демонстрация на техни опоненти пред централата на опозиционната СДСМ. Полицията не позволяваше на демонстрантите от двата лагера, които отстояха на около 300 метра едни от други, да се срещнат.

СДСМ беше решила да бойкотира парламентарния вот още преди решението на Иванов, като според партията на Заев в страната няма условия за провеждане на честни избори. В началото на този месец парламентът в Скопие се разпусна, а в следващите дни се очаква окончателното насрочване на вота.

Всички тези процедури следват Договора от Пържино, сключен между парламентарно представените партии миналото лято и целящ да разреши вече едногодишната политическа криза в Македония. Според СДСМ обаче в страната не е осигурена независима медийна среда и не са изчистени избирателните списъци.

Съгласно договора беше създадена и Специална прокуратура, която да разследва изтеклите чрез СДСМ телефонни разговори, уличаващи управляващите от ВМРО в корупция и други престъпления. Иванов фактически суспендира делата на Специалната прокуратура. Прекратено беше и делото „Пуч” за държавен преврат, водено срещу Заев и други опозиционери.

mediapool.bg