Кламер БГ - Новини: Нови 157 смъртни случая от коронавирус в България

Нови 157 смъртни случая от коронавирус в България

България

|
Ср, 25 Ноем 2020г. 13:19ч.
Нови 157 смъртни случая от коронавирус в България

Установените нови случаи на коронавирусна инфекция в страната са 4382, а починалите са 157. Заболеваемостта остава много висока, което е видно от процента положителни тестове – 42%. Според международните стандарти над 5% положителни тестове показва неконтролируемо разпространение на инфекцията.

За последното денонощие са направени са 10 474 теста.

Активните случаи в момента са се увеличили до 86 020, а 6365 заразени се лекуват в болници. Общо 392 пациенти са настанени в интензивни отделения.

За последното денонощие за оздравели са декларирани 1876 души. Общо 880 нови случая на Covid-19 са регистрирани в София, 458 – в Пловдив, 365 – във Варна, 307 – в Бургас и 275 – в Стара Загора.

Смъртността остава много по-висока на фона на реално всички останали държави, които се сблъскват с втората вълна на коронавируса. През последното денонощие България отчита по над 22 починали на милион души население, което вероятно ще я изстреля на първото място в света по смъртност от Covid-19.

Средната смъртност в света от Covid-19 е 3% на база приключилите случаи. В България смъртността е около 8%.

В момента България е на втора позиция в тази печална класация след Гибралтар, но последните данни дават сериозни шансове за първото място. Преди ден за кратко страната се изкачи на първото място, след като изпревари бившия лидер – Босна и Херцеговина.

"Oт днес вече официално човек, живеещ в България, има средностатистически най-висок риск да умре от Ковид-19, в сравнение с гражданин на която и да било друга държава по света, било то в Африка, Америка Европа или Азия. Това е. Този път няма да коментирам – вече няма какво да се коментира", написа епидемиологът Петър Марков от Оксфордския университет в профила си във Фейсбук.

mediapool.bg