Кламер БГ - Новини: "Новая газета": Навални може да се сдобие с вълшебна пръчица

"Новая газета": Навални може да се сдобие с вълшебна пръчица

Свят

|
Пет, 18 Септ 2020г. 13:13ч.
"Новая газета": Навални може да се сдобие с вълшебна пръчица

Група евродепутати предлагат да бъдат замразени "европейските активи на корумпирани лица според изводите на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални". Ако това се случи макар и частично, мерките ще променят изцяло правилата на играта в Русия и статута на опозиционера, пише руският всекидневник "Новая газета".

Досега разследванията на ФБК не водеха до никакви последици за руския елит, посочва изданието, припомняйки пословицата за кучето, което лае, а керванът си върви.

"Сега нещата може радикално да се променят, а "Навални ще се сдобие с вълшебна пръчица - един замах с нея ще превърне в тиква нечий пентхаус в Маями или нечие лозе в Тоскана", тоест ще спомогне за тяхното конфискуване, обяснява "Новая газета".

"Щом стане дума за произход на пари, днешната европейска бюрокрация е способна да изпие кръвта на когото и да било" - затова хора от руските елити, непопаднали още в списъците на Навални, "ще се замислят как това да не се случи. Как? Ще се договарят с него. Ще му предоставят информация. Ще го подпомагат финансово - не и открито, естествено". Това прави Навални сериозна фигура в сметките на Кремъл, посочва всекидневникът.

"Нека обобщим. Несполучливото отравяне превърна Навални в политическа суперзвезда. А демонстративното нежелание на Кремъл да го разследва все повече повишава неговия статут", заключава "Новая газета".

mediapool.bg