Кламер БГ - Новини: Нова тактика: Привържениците на Навални ще се събират по дворове с фенерчета

Нова тактика: Привържениците на Навални ще се събират по дворове с фенерчета

Свят

|
Вт, 09 Фев 2021г. 16:58ч.
Нова тактика: Привържениците на Навални ще се събират по дворове с фенерчета

Представител на най-близкото обкръжение на руския опозиционен лидер Алексей Навални обяви нова тактика на антиправителствените протести в страната. Жителите на големите градове в Русия бяха призовани да се съберат за кратко в дворовете на жилищни сгради, с включени фенерчета на телефоните си, в неделя вечерта, предаде Асошиейтед прес.

Леонид Волков, заяви, че протестът ще започне в 20 ч. (19 ч. българско време) и ще продължи 15 минути. Новият формат на събиране, който наподобява тактиките, използвани при демонстрациите на опозицията в съседна Беларус, може да попречи на руската полиция да се намеси и да позволи на всеки да участва, написа във Фейсбук стратегът на Навални. Протестът ще съвпадне с Деня на Свети Валентин.

"Вдигнете високо телефоните си с включено фенерче, а някои, може би, ще донесат свещи и ще образуват с тях фигура на сърце. Ще ги заснемете отгоре, от някой апартамент, и после ще публикувате (заснетото) в Инстаграм. Да изпълним лентите за новини на социалните мрежи с хиляди греещи сърца от десетки руски градове", призова Волков. "Без ОМОН (руските полицейски части за борба с масовите безредици), без страх."

След засилените полицейски репресивни мерки Волков каза миналата седмица, че протестите в Русия трябва да спрат до пролетта, тъй като опитите да бъдат поддържани митингите всеки уикенд само ще доведат до още арести.

Днес той обаче заяви, че е необходимо да бъде направено "нещо, което е по-силно от страха" от репресии, и да бъде организирана демонстрация, на която полицията няма да бъде в състояние да попречи.

"Ние вече сме мнозинство, но Путин ни разделя с (полицейски) кордони, за да не можем да се виждаме едни други и да не можем да видим колко сме. Трябва да намерим начин да преодолеем това", заяви Волков.

Помолен да коментира дали призивът на опозицията за събиране по дворовете може да бъде смятан за незаконен, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори: "Трудно е да се каже." Той обаче увери репортерите, че ако някой в Русия нарушава закона, ще му бъде търсена отговорност от правоохранителните органи.

mediapool.bg