Кламер БГ - Новини: Нова идея за болничните: Фирмата поема 15 дни годишно

Нова идея за болничните: Фирмата поема 15 дни годишно

България

|
Ср, 20 Ноем 2019г. 20:03ч.
Нова идея за болничните: Фирмата поема 15 дни годишно

Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината, а личните лекари да имат право да издават болнични само за седем дни, а не както е в момента – до 14 дни. Това ще предложи правителството на обсъждане на Национален съвет за тристранно сътрудничество, съобщи социалният министър Бисер Петков пред БНТ в сряда.

Тези нови мерки срещу фалшивите болни трябва да заменят предизвикалата остри спорове и социално напрежение идея на управляващата коалиция първият ден по болест да е за сметка на работещия, което в крайна сметка премиерът Бойко |Борисов отмени.

"Нека да оставим темата на един широк разговор и аз съм сигурен, че този път тя няма да се остави така в безвремието. А ще се намери решение, което да бъде подкрепено от всички и да бъде приведено в действие", коментира Петков.

Според него идеята джипитата да имат право да издават само седем дни болничен се подкрепяла от лекарските среди. Не стана ясно обаче дали при нужда от по-дълго лечение решенията ще се вземат то ТЕЛК, както е сега ако се надхвърлят 14-те дни.

Още не е ясно кога ще се събере Тристранката заради болничните, но синдикатите направиха свое предложение работодателите да плащат не три дни, както е в момента, а първите пет, което със сигурност няма да се хареса на бизнеса.

Националната агенция по приходите събира вноските по болест, здравните инспекции контролират издаването на болничните листи, а НОИ ги плаща - това прави контролът неефективен, смята председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов. Според него ако НОИ има възможности за контрол, нещата може да се развият в друга посока.

Бисер Петков обаче опонира, че и сега НОИ осъществява контрол върху издадените болнични листове и е една от институциите, които имат право да ги обжалват. "Явно трябва по-добре да се координират контролните механизми, така че да бъдат по-ефективни", смята той.

Според омбудсмана Диана Ковачева обаче трябва да има механизъм за контрол и от страна на работодателя. По думите й е необходимо да може да се следи и дали се спазва режимът предписан в болничния лист.

Работодателите също настояват за работещи мерки за справяне с фалшивите болнични.

mediapool.bg