Кламер БГ - Новини: Нов рекорд от близо 7000 заразени за ден

Нов рекорд от близо 7000 заразени за ден

България

|
Ср, 27 Окт 2021г. 10:08ч.
Нов рекорд от близо 7000 заразени за ден

Нов рекорд от близо 7000 заразени за ден

България отчита пореден мрачен рекорд от 6816 заразени за денонощие при направени 50 356 теста. Рекордът от пролетната вълна на пандемията бе счупен във вторник, но нарастването само за ден е с нови 1000 случая. Общо 87.54% от новозаразените са неваксинирани

За последното денонощие са починали 124 души, които са били инфектирани с коронавируса. От тях близо 95% са били неваксинирани.

В болниците в страната към момента има общо 7325 пациенти с коронавирус, от които 608 са в интензивно отделение. Новопостъпилите са 1107, като 88,9% от тях не са ваксинирани.Оздравелите за последните 24 часа са 2323-ма.

Положителната тенденция е, че устремът към ваксинация, подтикнат от зелените сертификати, все още не е загубил тяга. Ситемата отчита 26 327 поставени дози за денонощие. Процентът на напълно ваксинираните българи е около 21.5%.

“Ако продължим следващите дни с това темпо и се очертае едно високо плато, може би ще имаме възможността да не влезем в локдаун, но ако нещата продължават да ескалират – имайки предвид повече заразени, повече приети в болница, неминуемо ще се стигне и до локдаун, което е и последната мярка“, каза заместник-здравният министър Александър Златанов пред БНР.

“Сега с тези много тествания излиза скритата заболеваемост. А резултатът на тези хора, които сега се тестват, ако е положителен, веднага се качва в единната информационна система, а те се карантинират", обясни той.

По думите му натискът върху контролиращите органи в момента е огромен, но се пренасочва ресурс. Здравните инспекции наемат доброволци. Има над 150 човека в системата на РЗИ, които са извън щата и сега се включват в работата.

"В момента е трудно да се определи в пика ли сме на вълната или слизаме, но се надявам ние да сме точно около пика и това да е най-тежкият момент на пандемията и да го преодолеем", посочи още Златанов.

По думите му никой не упражнява натиск да не се обявява локдаун:

"Президентът е доста загрижен и мисля, че се опитва да ни насърчи да направим необходимото по отношение на мерките. Министърът на здравеопазването също. А иначе засега мерките са достатъчни и смятам да преминем през тази буря“, каза Златанов.

mediapool.bg