Кламер БГ - Новини: Нов протест в Скопие срещу френското предложение

Нов протест в Скопие срещу френското предложение

Европа

|
Ср, 06 Юли 2022г. 21:16ч.
Нов протест в Скопие срещу френското предложение

Кадър от протеста в Скопие от 5 юли. Снимка: ЕПА/БГНЕС

За петта поредна вечер в Скопие се провежда протест, организиран от ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски и проруската Левица на Димитър Апасиев срещу френското предложение за започване на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония, предаде БГНЕС.

Протестът започна в 19.00 часа местно време.

Още в самото начало множеството започна да скандира срещу външния министър Буяр Османи, когото тълпата нарича "Бугар Османи". И тази вечер бяха раздавани плакати на демонстрантите с антибългарски и антиевропейски послания, включително и с вулгарни надписи.

Мицкоски и тази вечер лично дойде да се здрависа с организаторите на протеста. Малко след 20.00 часа протестиращите се отправиха към сградата на МВнР и парламента, където снощи се стигна до сблъсъци.

При инцидента имаше няколко десетки ранени полицаи.

Междувременно разговорите на представители на четирите най-големи парламентарно представени партии в Република Северна Македония в сряда не доведоха до конкретен резултат. Част от тях влязоха и излязоха от разговорите с диаметрално противоположните си позиции. От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ са с нагласата да се търси промяна на преговорната рамка, от СДСМ – с очакването да се консултира и изгради обща парламентарна позиция, която да се отнася до поведението на правителството, което преди дни обяви и президентът Стево Пендаровски.

На срещата в сряда не е бил представен протоколът с България, "защото той все още не е съгласуван", уточни вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич.

"Обменихме идеи как парламентът и правителството могат да се позиционират по отношение на европейското предложение в следващата фаза. Въпреки че имахме различни виждания по много въпроси, духът беше конструктивен и смятам, че е добре да има такива срещи", заяви след срещата на работната група Маричич.

По думите му от ВМРО-ДПМНЕ са представили предложения, които вече са били обсъждани по време на преговорите и посочи, че дори да продължат разговорите за промени в преговорната рамка не очаква да има възможност за промяната й. Той отново повтори позицията на правителството, че преговорната рамка е приемлива и Република Северна Македония "трябва да направи смела стъпка".

От ВМРО-ДПМНЕ продължават да настояват за промяна на преговорната рамка и изразиха убеденост, че това е възможно, защото тя все още не е приета от страна на Република Северна Македония

"Готови сме да разговаряме, за да се отговори на нашите шест искания да бъдат включени в документите и няма да помръднем от тях нито на милиметър, искаме заличаване на едностранното изявление от страна на България за езика, изваждане на двустранните въпроси от преговорната рамка, както и да няма условие за промяна на Конституцията и предвиждането на първа и втора междуправителствена конференция", каза Александър Николоски, според когото не са нужни поправки в конституцията, за да започнат преговорите с ЕС, а протоколът с България не е публикуван, "защото е лош.".

От Алианс на албанците също потвърдиха позицията си, че страната се намира във важен момент, както за нея, така и за региона и този шанс не трябва да бъде пропуснат, защото главната цел и очакване на гражданите, независимо от етническата им принадлежност е Република Северна Македония е да стане член на ЕС. Напълно разбираме нашите съграждани в позициите им за тяхната идентичност и език, защото и ние (албанците) отдавна се борим да бъдем представени в Конституцията, не като общност от 20 процента от гражданите. Няма място за сензация и емоция, трябва да постъпим рационално“, смята Елми Азири.

От ДСИ също потвърдиха позициите си, че предложението трябва да бъде подкрепено и страната има възможност да направи историческа стъпка.

"Фалшивите новини направиха своето и изкривиха реалностите. Македонският език е приет и е еднакъв с всички европейски езици, имаме преговорна рамка, протоколът с България не е част от нея, а преговорите започват веднага, след първата междуправителствена конференция, чрез скрининга, през който минава всяка държава. И ако до края на декември променим конституцията, ще можем веднага да отворим и първите глави от преговорите", заяви Арбер Адеми.

mediapool.bg