Кламер БГ - Новини: Нов бунт във "Филиповци" заради карантината

Нов бунт във "Филиповци" заради карантината

Коронавирус

|
Ср, 22 Апр 2020г. 22:34ч.
Нов бунт във "Филиповци" заради карантината

Напрежение между жители на столичния квартал "Филиповци" и полицията възникна в сряда следобед, когато няколкостотин души се събраха на един от контролно пропускателните пунктове в квартала. От миналата седмица "Филиповци" и "Факултета" са под карантина и движението вътре и извън кварталите е ограничено след открити десетки случаи на заразени и тестването продължава.

Това не е първият бунт в двата квартала с компактно ромско население, където напрежението ескалира и през почивните дни. И този път причина за недоволството са въведените строги противоепидемични мерки. По информация на БНР част от протестиращите са без лични карти и адресна регистрация в квартала и затова не са били допуснати да преминат през входно-изходния пункт.

Жителите настояват да бъдат пропускани по-лесно през контролно пропускателните пунктове на МВР, които са в района. Недоволстват и срещу високите цени в магазините, от които били принудени да пазаруват.

На място дойде и част от ръководството на столичната полиция. След разговор между лидерите на квартала и полицаите напрежението спадна и хората се разотидоха.

Полицейското присъствие в квартала остава. На всички изходи и входове има постове на жандармерията.

Стотици граждани от двата ромски квартала "Факултета" и "Филиповци"

излязоха на мирен протест и на 17 април по обяд. Тогава напрежението есклира, след като предната нощ група младежи, според МВР в нетрезво състояние, са се опитали да пробият блокадата на "Факултета" и са удряни от полицаи.

mediapool.bg