Кламер БГ - Новини: Отпадат PCR тестовете след карантина, няма нужда от затягане на мерки

Отпадат PCR тестовете след карантина, няма нужда от затягане на мерки

Коронавирус

|
Четв, 08 Окт 2020г. 13:10ч.
Отпадат PCR тестовете след карантина, няма нужда от затягане на мерки

Ситуацията към момента не налага затягане на противоепидемичните мерки, обяви в четвъртък здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб за коронавируса. Въпреки че в четвъртък беше отчетен нов антирекорд от 437 нови случая и 11 починали, министърът успокои, че заетостта на болниците не се е увеличила сериозно спрямо миналата седмица. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев посочи, че страната ни запазва и позициите си на европейско ниво за последните 14 дни: 24 -то място по заболеваемост с 43.19 на 100 000 души и на 7-мо място по смъртност с 1.19 на 100 000 души. Ангелов и Кунчев заявиха, че следят 23 показателя относно разпространението на вируса в страната и за момента не се налагат нови мерки.

Без PCR в края на карантината: Положителен не е равно на заразен

На този фон властите обявиха и една облекчаваща мярка: отпада задължителният PCR тест след изтичането на 14-дневната карантина за хората, които са се лекували от коронавирус у дома. Досега отрицателният PCR тест беше задължително условие за падането на карантината и при някои пациенти тя се проточваше до близо месец. Сега щабът обясни отпадането на изискването с научни данни, че след изтичането на този период пациентът не е заразен.

"Повечето страни в Европа изобщо не въведоха изискване за отрицателен PCR тест за отпадане на карантината, а тя отпада автоматично на 14-тия ден. Ние за по-голяма сигурност го въведохме. Все повече данни излизат, все повече страни се отказват от тях. И следващата стъпка, която ще обсъдим, е да намалим и 14-дневната карантина, защото първите 4-5 страни в Европа вече минаха на 10-дневна карантина. А някои страни в света минаха на 7-дневна карантина. Човек може да дава положителна проба месеци наред, но той няма да е заразен. Положителен и заразен не е едно и също", обясни д-р Кунчев.

Нови 26 заразени медици за денонощие

Като тревожна тенденция се очертава бързото нарастване на заразените медици в последните дни. За последноно денонощие новоразаразените медици са 26, а за последната седмица активните случаи на инфектиран медицински персонал са се увеличили от 227 на 278. Най-тежко е положението в една от пловдивските болници, заради което министърът ще бъде на посещение в Пловид по-късно днес.

От заразените в момента 278 лекари и друг медицински персонал 43 се лекуват в болница, 6 са в интензивни отделения, а 229 се лекуват в домашни условия.

Ръстът в броя на заразените медици според здравния министър и директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов се дължи на средата с висок вирусен товар, в която работят, както и на натрупаната умора, при която и най-малкото невнимание от тяхна страна може да доведе до инфектиране. Затова се обмислят опреснителни курсове по места за употребата на личните предпазни средства.

Заети са 14% от леглата за леките и 5% за тежките случаи

В момента в болница са 1033 души, а 53 в интензивно отделение. Ангелов съобщи, че са заети 14% от наличните болничи легла за лечение на неусложнени случаи и 5% от леглата за интензивно лечение.

По думите му няма значително увеличение на хоспитализираните пациенти.

Българите се лекуват като Тръмп

Главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев обяви, че след изтеклата информация около лечението на американския президент Доналд Тръмп, е станало ясно, че българските пациенти се лекуват с абсолютно същите средства: "Ремдесивир и дексаметазон. Точно с това лекуваме всички наши пациенти в българските болници, което за мен е много добро постижение. С каквото се лекува американският президент, с това се лекуват и нашите тежко болни. МЗ първо с дарения, а след това и със закупуване до момента е разпределило 2826 флакона във всички областни болници и които лекуват коронавирус. А за октомври месец имаме заявка към ЕК за 2500 флакона, един флакон струва 700 лева".

Комбинирани тестове за грип и Covid-19

На брифинга на щаба стана ясно още, че от другата седмица Столичната регионална здравна инспекция ще започне да тества с комбинирани бързи тестове за грип А, грип B и Covid-19, като се очаква те да навлязат скоро по-широко и в лабораториите и болниците.

mediapool.bg