Кламер БГ - Новини: Нобелистът Люк Монтание се включи в протестите срещу Сovid сертификатите

Нобелистът Люк Монтание се включи в протестите срещу Сovid сертификатите

Коронавирус

|
Нед, 16 Ян 2022г. 18:57ч.
Нобелистът Люк Монтание се включи в протестите срещу Сovid сертификатите

 Протестът под наслов

В редица европейски градове и тази неделя се проведоха протести срещу ограничителните мерки, въведени от правителствата за справяне с пандемията.

Демонстрациите в Италия бяха и срещу новия "супер зелен" пропуск изискващ ваксина или преболедуване, задължително ваксиниране за някои трудови категории и за над 50-годишните.

Протестите бяха организирани от над 40 сдружения и комитети.

Най-многобройни бяха протестите в Рим - към 5000 души от цялата страна се събраха се на площад San Giovanni, и в Милано, предаде БНР.

В Рим пристанищни работници от Генуа с надписи "Свобода и Истина" доброволно се грижеха за спокойното провеждане на събитието.

В Милано специален гост бе френският учен и носител на Нобелова награда за откриването на вируса на СПИН - вирусологът Люк Монтание.

На площада пред демонстрантите той заяви:

"Противно на казаното, тези ваксини изобщо не предпазват. Това става ясно постепенно и е научно признато днес. Това доказват не само научните експерименти, но и тестовете върху болните."

Навсякъде протестиращите издигнаха лозунги за свобода, позовавайки се на Конституцията, със скандирания "Долу ръцете от децата" , "Стига здравна диктатура", както и с призиви за оставката на италианския премиер Марио Драги, предаде БТА.

Най-голямата демонстрация във Франция беше в Париж в района на Айфеловата кула. Недоволните носиха плакати с надписи "Те не искат да контролират вируса, а вас".

Демонстрации имаше още в градове като Бордо, Тулуза и Лил. Част от хората скандираха "Не на ваксините" и "Свобода за Джокович".

Според френското вътрешно министерство общият брой на участвалите в демонстрациите в страната е бил около 54 хиляди.

Малко преди тези демонстрации френските депутати приеха на второ четене проектозакон, който превръща здравния пропуск във ваксинационен пропуск.

Паралелно с това десетки хиляди здравни пропуски вчера бяха обявени за невалидни заради непоставена бустерна доза от ваксините. Сега жителите на Франция трябва да са си поставили бустерна доза най-късно седем месеца след първите две дози, в противен случай пропускът се обявява за невалиден.

От 15 февруари срокът между първоначалните дози и бустера ще бъде намален на четири месеца.

Хиляди протестиращи излязоха в неделя по улиците на Амстердам, за да изразят несъгласието си с наложените от правителството противоепидемични мерки и ваксинационната кампания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В същото време броят на новозаразените с коронавируса достигна нови високи стойности.

Силите на реда имаха право да спират и претърсват демонстрантите. В разрешените за акцията места бяха разположени десетки коли на силите за борба с безредиците.

Демонстрантите носеха транспаранти и жълти чадъри. Към днешната протестна проява се присъединиха и фермери, които докараха трактори на централния площад пред Рийксмузеум.

Днешните протести бяха организирани и като напомняне за сблъсъците от преди година - на 17 януари 2021 г., между демонстранти и полицаи, когато при забрана за публични събирания противниците на ограничителните мерки призоваха недоволните да се видят, "за да пият кафе", предаде ДПА.

Нидерландия до петък бе в един от най-строгите локдауни, включително по коледните и новогодишните празници. Подложен на натиск, премиерът Марк Рюте отмени част от ограниченията и магазините, фитнесите и фризьорските салони вчера отвориха врати, но ресторантите, кафенетата, баровете остават затворени до 25 януари. Това важи и за музеите, театрите и кината.

Броят на новозаразените днес счупи нов антирекорд - повече от 36 000 души. От началото на пандемията инфектираните с коронавируса в страната са повече от 3,5 милиона, а смъртните случаи - 21 000.

Демонстрации срещу наложените мерки и ограничения и срещу задължителната ваксинация се проведоха и в няколко германски града.

mediapool.bg