Кламер БГ - Новини: Нинова побърза да се изкара жертва на прокурорски натиск

Нинова побърза да се изкара жертва на прокурорски натиск

България

|
Ср, 02 Ноем 2022г. 15:32ч.
Нинова побърза да се изкара жертва на прокурорски натиск

Снимка: БГНЕС

Лидерката на БСП Корнелия Нинова се оплака, че служители на министерство на правосъдието са я търсили в дома й, за да заведат принудително на разпит. Поводът според нея е сигнал на бившия депутат от партията Кирил Добрев. Оказа се обаче, че тя е търсена по съвсем друг повод и прокуратурата отрече да има нещо общо със случката.

В сигнала си Добрев твърди, че е извършено престъпление – неизпълнение на съдебно решение, защото не е бил допуснат на партийно събрание въпреки че е бил възстановен от съда като член на БСП.

След като се разбра, че по сигнала на Добрев е била образувана проверка, Нинова обяви, че няма да отиде на разпит. Тя каза още и че БСП няма да предаде исканите от разследващите документи – стенограма и протокол от заседание от миналото лято.

Не си бях вкъщи

"Очевидно прокуратурата е задействала следващата стъпка – принудително довеждане", коментира Нинова в сряда. Тя обясни, че по времето, когато са я търсили служителите на дирекция "Съдебна охрана", не си е била вкъщи, защото имала ангажимент от рано в парламента.

Нинова счита, че образуваната прокурорска проверка е намеса във вътрешнопартийните дела. Тя заяви, че за казуса са сезирани европейските посланици и Инспектората на Висшия съдебен съвет. Нинова коментира още и че всички жалби на Добрев били разпределени на случаен принцип, но попаднали при един и същи прокурор.

Конфликтът между двамата е стар. В края на миналата година той бе изключен, но след това решението бе отменено от съда.

Нинова твърди, че това е част от сценарий за вътрешнопартиен преврат.

Не компютри, а компоти

Посещението на служителите на съдебна охрана изобщо не е било свързано с прокурорската проверка, коментира във фейсбук правосъдният министър Крум Зарков. Той обясни, че след изявленията на Нинова е проверил случая.

"Служители на Главна дирекция “Охрана” са посетили адреса, за да предоставят на Корнелия Нинова акт на Софийския районен съд по нейна частна тъжба срещу журналиста Явор Дачков. Съдът е разпоредил книжата да се изпратят на страните по делото, за да могат те да се запознаят и да преценят дали да се възползват от правото си да обжалват в указания срок. Главна дирекция “Охрана” към Министерството на правосъдието е отговорна и длъжна да изпълни съдебното разпореждане, като установената практика е служителите да посещават гражданите преди или след работно време, дотолкова, доколкото тогава е най-вероятно те да са у дома си", написа той.

Манипулации

Софийската районна прокуратура също отрече да е разпореждала каквито и да е действия по сигнала на Добрев. В изявление на шефката Невена Зартова се призовава политиците да не нарушават законите и конституцията.

"Политически манипулации, непочиващи на фактите и на българското законодателство, само задълбочават недоверието към държавата и институциите. И цената отново, ще повторим, плащат не политиците, а хората", заявява Зартова.

mediapool.bg