Кламер БГ - Новини: Мая Манолова с бодра увереност за кабинет на ИТН без влияние на ДПС (видео)

Мая Манолова с бодра увереност за кабинет на ИТН без влияние на ДПС (видео)

България

|
Съб, 24 Юли 2021г. 15:49ч.
Мая Манолова с бодра увереност за кабинет на ИТН без влияние на ДПС (видео)

Мая Манолова с бодра увереност за кабинет на ИТН без влияние на ДПС (видео)

Макар да включи и ДПС в разговорите за подкрепа на евентуалното си правителство, а преди това предложи формула за властта по модел на Сарая, партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" твърди, че ще състави кабинет без влиянието на ДПС и ГЕРБ. Такива уверения даде зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов на срещата с "Изправи се. БГ. Ние идваме" (ИБГНИ) в събота, същото каза и в петък след разговорите с "Демократична България".

"Сигурна съм, че ще има ново правителство - почтено и честно, без влияние на олигархични кръгове, на ДПС и ГЕРБ", заяви бодро лидерът на ИБГНИ Мая Манолова на излизане от консултациите с ИТН. От думите й стана ясно, че има перфектна хармония между политическите приоритети на двете формации. Срещата продължи около час, а Манолова потвърди пред репортери искането на ИБГНИ- "без влияние на ДПС върху следващо управление". "Върху това ще бдим зорко", закани се тя и посочи, че "най-важното е следващият кабинет да получи на първо място подкрепа на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Председателят на парламентарната група на

ИТН Тошко Йорданов призова след края на срещата "да спрат да набутват ДПС като коалиционен партньор" на партията на Слави Трифонов, въпреки че ИТН сами поканиха движението на преговори относно бъдещо правителство. По думите му никой не очаква нито ГЕРБ, нито ДПС да са в кабинета. "От там се тръгва и след това се водят диалози", допълни Йорданов.

"Малко е шашаво да правим среща хора, които сме били заедно по площадите. Ясно е, че искаме едно и също. Не очаквам да има изненади за основните цели, защото за това бяхме на улицата, за това сме и тук. Предполагам и вие. Иначе щяхме да си живеем животите", каза Йорданов в началото на срещата.

Двете формации са постигнали и съгласие по няколко основни приоритета.

Единомислие за социалните политики и съдебна реформа

“За нас е важно, че получихме пълна подкрепа за приоритетите, зад които стоим - преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, подкрепа за семействата с деца, пряка финансова подкрепа за малките и семейните фирми, както и самоосигуряващите се лица. Ще настояваме темата с ревизията и антикорупция да бъдат приоритетни“, каза Манолова. По думите й за съдебната реформа също нямат разминавания.

"Изправи се БГ! Ние идваме" ще настоява и за сериозна реформа в здравеопазването - да бъдат отменени лимитите, да бъдат преразгледани клиничните пътеки, а болниците да не бъдат търговски дружества.

"Имаме еднакви виждания в съдебната реформа, в социалната политика. Посоката е една и съща. Става въпрос за изчистване на детайли и работа между нашите експерти", каза от своя страна Тошко Йорданов. По думите му детайлите ще бъдат обсъдени с експертите.

За ролята на БСП

На въпрос относно позицията на БСП спрямо подкрепата за бъдещ кабинет, предложен от ИТН, Манолова заяви: "Чакам да видя БСП как ще обяснят на техните избиратели, че няма да подкрепят програма, която слага на първо място повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, реформа в здравеопазването и съдебна реформа".

В 14 часа ИТН се срещат

и с БСП.

mediapool.bg