Кламер БГ - Новини: Нинова иска отваряне на държавния резерв заради лекарствата

Нинова иска отваряне на държавния резерв заради лекарствата

България

|
Съб, 14 Ноем 2020г. 14:24ч.
Нинова иска отваряне на държавния резерв заради лекарствата

Председателят на БСП Корнелия Нинова иска правителството да компенсира недостига на медикаменти в аптечната мрежа с лекарства от държавния резерв.

"Предлагам конкретно решение на проблема с недостига на лекарства – отворете държавния резерв и освободете необходимите количества от липсващи медикаменти за аптечната мрежа. Така ще се решат три въпроса: 1. Медицински; 2. Психологически; 3. Социално-икономически", написа тя във Фейсбук.

Според нея така в медицински аспект всеки ще има достъп до необходимото му лекарство, а в психологически ще се избегне паниката и презапасяването.

"В социално-икономически аспект ще се предотврати евентуално покачване на цените, поради повишеното търсене. Такова поскъпване ще бъде непосилно за джоба на хиляди българи. И не на последно място, ще се избегне евентуална спекула с липсващи лекарства", посочи Нинова.

Тя подчерта, че според закона за държавните резерви лекарствата са стока, която задължително трябва да се съхранява в резерва и са "предназначени за задоволяване потребностите на населението при кризисна ситуация".

mediapool.bg