Кламер БГ - Новини: Нинова (засега): Позицията ни за оръжията няма да се промени

Нинова (засега): Позицията ни за оръжията няма да се промени

България

|
Нед, 01 Май 2022г. 16:04ч.
Нинова (засега): Позицията ни за оръжията няма да се промени

Корнелия Нинова в Кърджали, сн. БГНЕС

"Позицията ни няма да се промени. Нека да изчакаме Коалиционния съвет. Бихме искали министър-председателят да ни представи разговорите в Украйна, какво са разговаряли с г-н Зеленски, какво е поискал той от нас и тогава вече ще говорим в конкретика".

Това каза в Кърджали вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в отговор на журналистически въпрос дали остава изразената позиция за напускане на правителството при приемане на решение от парламента за военна помощ за Украйна.

Не мисля, че лидерство е да вървиш срещу народа си. Мисля, че лидерство е да го водиш в една посока, в която той иска, заяви лидерът на БСП. Днес тук нямаше човек, който да не ми каже: не искаме да изпращаме оръжия, не искаме война, искаме мир. Заставаме пред цяла България и казваме – това е волята на по-голямата част от българския народ. Ние изразяваме намерението и желанието на народа, добави тя.

Нинова коментира, че по отношение цената на газа се позовава на мнението на всички работодателски организации, които осигуряват 85 процента от добавената стойност на БВП и които искат да се запази сегашната цена на газа, както е по цена на доставките по договора с "Газпром“.

"Защото иначе ще фалират, ще освободят хора, ще се повиши безработицата. А това означава слагане на таван на цената на газа, такава, каквато е сега. Разликата до оскъпяването да се поеме от държавата“, каза още Корнелия Нинова. Тя допълни, че това ще бъде и една от темите на предстоящия Коалиционен съвет, като от БСП имат предложение и за източник на средства за покриване на разликата. "Това са свръхпечалбите на енергийните дружества. Към това мнение на българската индустрия се присъединиха и българските земеделски производители“, допълни вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията.

На въпроси, свързани с износа на оръжия и индиректното им достигане до Украйна, Нинова неколкократно повтори, че българското правителство не е осъществило нито един договор, документ или износ за Украйна. България изнася за много трети държави, какво става оттам нататък с това оръжие, българската държава не може и няма право да контролира, добави тя.

"Какво предлагате, да затворим заводите, да не продаваме на 60 държави, да ликвидираме и тази индустрия, защото тези държави по някакъв начин някой препродава на Украйна", попита Нинова. По думите й това е другият вариант.

Корнелия Нинова пристигна в Кърджали, за да участва в честванията на социалистите на Първи май в родопския град.

В интервю за Нова телевизия социалният министър от БСП Георги Гьоков бе по уклончив по въпроса за напускането на коалицията. От една страна, той повтори,че досегашната позиция на партията е категорична. Но, от друга, каза, че крайното решение зависи от много неща, и описа различни варианти.

"Имаме желязно коалиционно споразумение, но в него не са предвидени факти и обстоятелства, като войната, която води до повишаване на цените на повечето стоки и услуги", каза Гьоков

Според него, ако бъде взето решение за износ на оръжия към Украйна, оставането на БСП в коалицията е почти невъзможно. Но имало разлика според това дали Народното събрание ще задължи правителството да окаже военна помощ на Украйна или само ще му препоръча това.

Освен това според Гьоков не е все едно дали ще става дума за неща, които са в складовете на въоръжените ни сили, или за ново производство.

"БСП може да излезе от коалицията, правителството да стане на малцинството с евентуална подкрепа на БСП по различни теми в Народното събрание. Едно малцинство обаче ще бъде силно зависимо от останалите партии в опозиция – ГЕРБ и ДПС, например. Това обаче мисля, че би било подмяна на вота на българите“, обясни той.

Но накрая увери, че БСП в никакъв случай няма да прави „грешни ходове“, които да доведат България до катастрофа.

mediapool.bg