Кламер БГ - Новини: Нинова: Няма да влизаме в съюз с ГЕРБ и ДПС (Видео)

Нинова: Няма да влизаме в съюз с ГЕРБ и ДПС (Видео)

България

|
Пон, 03 Окт 2022г. 17:08ч.
Нинова: Няма да влизаме в съюз с ГЕРБ и ДПС (Видео)

Нинова: Няма да влизаме в съюз с ГЕРБ и ДПС (Видео)

"Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ и няма да влизаме в съюзи с ГЕРБ и ДПС", обяви в понеделник лидерът на БСП Корнелия Нинова в първия си коментар на проведените в неделя избори, на които партията й се класира пета, след като "Възраждане" я измести от четвъртото място.

Ако БСП остане твърдо на тази позиция, шансовете за съставяне на правителство намаляват още повече, защото ГЕРБ, ДПС и "Български възход" нямат мнозинство. Бившата управляваща партия "Продължаваме промяната", която остана втора, вече обяви, че няма да подкрепи кабинет на партията на Бойко Борисов, а преди изборите това направиха и от "Демократична България", която също като БСП бе партньор на ПП в предходната власт.

Така за победителите ГЕРБ остават вариантите за правителство на малцинството, преговори с "Възраждане" или търсене на депутати, които да отцепи от неподкрепящите я партии. Кабинет с втория мандат пък засега изглежда невъзможен.

По думите на Нинова отказът на БСП от коалиция с ГЕРБ и ДПС е принципна и последователна позиция, защото "почти 7 години се борим с този модел". "Трябва да се знае кой къде се поставя по оста задкулисие, кражби, обръчи от фирми или правова държава, законност и правила еднакви за всички. Ние сме решени да продължим битката си за промяна на "модела ГЕРБ" и за друг начин на управление на България", каза Нинова.

Тя добави, че социалистите не биха подкрепили и експертен кабинет, защото "това е опит да се скрие политическата отговорност зад уж експертни личности, а ние сме за това да се носи политическата отговорност от партиите".

На въпрос дали страната е изправена пред нови избори, Нинова отговори, че е по-добре да има редовен кабинет. "Има важни решения за България, които служебен кабинет не може да взема, по Конституция е така", допълни тя.

Макар че последната година и половина това са поредни избори на електорален срив за БСП, Нинова обяви, че тя и ръководството на партията няма да подават оставка.

Попитана кой ще понесе отговорността за изборния резултат, Нинова отново повтори, че оставка категорично няма да подава. "Оставката ми в момента се иска от хора, които през цялата кампания работиха срещу БСП. В различни интервюта те говорят, че БСП щяла да падне под бариерата, че ще бъдем последна партия и загиваме. А резултатите ни са същите като на миналите избори", добави тя.

През последната година вътрешните битки в БСП се изостриха. Влиятелни противници на Нинова като червения олигарх Георги Гергов и Кирил Добрев минаха в лагера на президента Румен Радев, който активно атакува лидера на БСП, вероятно с оглед на дългосрочната си амбиция да овладее лявото пространство.

Все пак Корнелия Нинова призна в понеделник, че резултатите на партията ѝ са лоши.

"Очаквахме по-висок резултат. Резултатът ни не е добър, взимаме си поуки и от свои грешки, и от обективни обстоятелства и ще вземем категорични решения какво да променим. Но в цялата тежка ситуация, в която бяхме поставени, успяхме да запазим приблизително предишния си резултат с по-малко от 1% разлика. Това е позитивното", отчете лидерът на БСП и добави, че не е очаквала "Възраждане" да изпревари социалистите.

На изборите на 2 октомври социалистите достигат ново дъно в подкрепата си с 232 942 гласа или 9.30%.

На изборите през април 2021 г. за пръв път от 20 години насам БСП бе не втора, а трета сила с 480 146 гласа, като загуби почти половината от избирателите, подкрепили я на предходните избори през 2017 г. (955 490 гласа). Партията се срина дори под резултата си след катастрофата с кабинета "Орешарски" през 2014 г. (малко над 500 000 гласа). На вота през юли 2021 г. социалистите паднаха до 365 695 гласа, а на 14 ноември 2021 г. получиха едва 267 817 гласа и бяха четвърта политическа сила в парламента в 48-ото Народно събрание.

Очаква се социалистите да свикат Национален съвет на партията в събота, на който ще обсъдят резултатите и последващите действия.

mediapool.bg